Blog

Woordvoering voor minister Hugo de Jonge; media-aandacht en nog veel meer...

30 juni 2021

Sinds december 2020 loop ik stage op de communicatieafdeling van de VGN. Ik zit nu in het laatste jaar van de Hbo-opleiding Communicatie en Multimediadesign. Ik heb de droom om na mijn opleiding aan de slag te gaan als woordvoerder en doe daarom bij de VGN mijn afstudeeronderzoek over hoe de VGN haar leden kan ondersteunen op het gebied van woordvoering en crisiscommunicatie.

Freek werkbezoek VWS Hugo Sven

Om de praktijk van het woordvoerderschap te ervaren, had mijn afstudeerbegeleider een meeloop dag geregeld bij de woordvoerder van minister Hugo de Jonge. Nou ja, woordvoerder? Dit vak behelst veel meer dan dat. Daar kwam ik snel achter, toen ik haar een dag lang volgde.  

Vroeg uit de veren

Om 06.45 uur stond de rolstoeltaxi voor de deur: Het avontuur kon beginnen. Een beetje gespannen was ik, maar ik had er ontzettend veel zin in. Je kon goed merken dat de lockdown voorbij is, het was erg druk op de weg. Ietsjes te laat kwam ik aan bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ik kon gelijk van start, want het eerste overleg was al begonnen. 

Dagstart ‘Team Hugo’ 

De dag begon met een digitaal teamoverleg. De minister vanuit de auto, aan tafel enkele hoge ambtenaren, adviseurs en woordvoering. Na een woord van welkom aan mij van de minister, gingen wij aan de slag. In vogelvlucht komen het mediabeleid, de dagagenda, vragen van de Tweede Kamer en beleidsissues voorbij. Na een half uur zag ik de woordvoerder steeds op de klok kijken, we moesten namelijk op pad... 

Sven Kockelmann 

Om 09.30 uur stond er voor de minister een interview gepland met Sven Kockelmann voor het radioprogramma 1 op 1. Te voet liepen wij van VWS naar de mediatoren, de minister stond ons al op te wachten. Na een korte voorbereiding en een kop koffie ging Sven in gesprek met de minister. Wij nestelden ons in de regiekamer, waar de woordvoerder geconcentreerd luisterde naar het interview. Na het interview kon ik nog even op de foto met de minister en Sven. Daarna gauw weer op pad, want de ministeriële commissie COVID’19 stond op punt van beginnen.

De in- en de uitloop 

Overal waar de minister loopt duiken belangstellenden op, publiek en media. Het is daarom  belangrijk dat er altijd een woordvoerder bij de minister loopt. Te voet brachten wij de minister van de mediatoren naar het Binnenhof. Op het ministerie hadden wij tijd om even met verschillende mensen van de communicatieafdeling te spreken, onder wie de speechschrijver van de minister. Ondertussen was de persvoorlichter druk bezig om de eventuele persvragen voor te bereiden voor na de ministeriële commissie. 

Een kwartier voor het einde van de ministeriële commissie gingen wij weer naar het Binnenhof, waar RTL, SBS en NOS en vele anderen al klaar stonden. De woordvoerder ging met de journalisten in gesprek, om te polsen wat de vragen waren. Nadat de woordvoerder de minister kort had voorbereid, kwam de minister naar buiten om de pers te woord te staan.  

Naar de Tweede Kamer 

In de middag waren er gesprekken voor mij gepland op het ministerie. Ik zou gesprekken hebben met de directeur communicatie, de woordvoerder en de minister. Plotseling kregen we te horen dat de minister opgeroepen was om naar het vragenuurtje in de Tweede Kamer te komen. Daar gingen we weer! We moesten ons melden bij de ‘Patatbalie.’ Als ik dat had geweten, had ik mijn broodjes in mijn tas gelaten. Maar nee, de patatbalie is een ruimte waar journalisten en woordvoerders de gesprekken in de Tweede Kamer volgen en elkaar spreken. Toen de minister klaar was met de beantwoording in de Kamer, stond de pers weer klaar om hem te interviewen. Natuurlijk stond de woordvoerder hier bovenop. 
Na een korte rondleiding door de plenaire zaal van de Tweede Kamer kwam ik in een ongemakkelijke situatie terecht. Ik zag kamerlid Wybren van Haga en hij gaf mij een hand. Ik wist gelijk hoe het soms kan gaan in politiek Den Haag. Het bleek in Coronatijd een politiek statement te zijn...  

Terug op het ministerie kon ik nog even de woordvoerder van Hugo de Jonge zelf interviewen, waarna we de dag afsloten. Moe was ik, maar o zo voldaan. Ik heb een fantastische dag gehad en weet nu nog meer waarom ik de communicatiewereld in wil. Ik ben gemotiveerder dan ooit om mijn studie af te ronden. 

Een speciaal woord van dank wil ik richten tot Daphne Kerremans – woordvoerder minister Hugo de Jonge, persvoorlichter Frerick Althof en mijn afstudeerbegeleider Johan van Ruijven. 

Informatie

Freek Felet is student Communicatie en Multimediadesign en loopt stage bij de VGN.

 

Freek Felet
Freek Felet Externe

Deze pagina is een onderdeel van: