Handreiking Verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de gehandicaptenzorg
De handreiking Verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de gehandicaptenzorg biedt zorgorganisaties handvatten en aandachtspunten om de verantwoordelijkheidsverdeling tussen zorgprofessionals vast te leggen.

Op deze pagina vind je:
- Informatie over het doel van de handreiking
- Informatie over de doelgroep van de handreiking
- Informatie over het waarom van de handreiking
- Informatie over de kernpunten van de handreiking
- De handreiking, de samenvatting en het wettelijk kader
Wat is het doel van de handreiking?
Goede zorg en ondersteuning aan mensen met een beperking is persoonsgericht. Vaak zijn daar meerdere zorgprofessionals met verschillende functies bij betrokken. Een effectieve, multidisciplinaire samenwerking tussen zorgprofessionals is cruciaal voor passende zorg en ondersteuning. Hierbij is afstemming en samenwerking met mensen met een beperking, vertegenwoordigers en verwanten essentieel. Daarbij moet het voor iedereen duidelijk zijn wie welke rollen en verantwoordelijkheden heeft.
Het doel van de handreiking is om zorgprofessionals en zorgorganisaties te ondersteunen bij het vastleggen van afspraken over de verdeling van verantwoordelijkheden, bijvoorbeeld in een professioneel statuut.
Voor wie is de handreiking bedoeld?
De handreiking is ontwikkeld voor zorgprofessionals en zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg, met name binnen de Wet langdurige zorg (Wlz). Het biedt zorgorganisaties handvatten en aandachtspunten om de verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking tussen verschillende zorgprofessionals vast te leggen.
Waarom is er een handreiking?
Het vastleggen van de afspraken over de samenwerking en verantwoordelijkheden geeft duidelijkheid en vermindert het risico op fouten. Het is aan de zorgorganisatie om hier samen met betrokken zorgprofessionals vorm en inhoud aan te geven. Vaak gebeurt dat in werkprocessen, procesafspraken, functieomschrijvingen en/of in een professioneel statuut. Tips over het opstellen van een statuut vind je in bijlage 1 van de handreiking.
Wat zijn de kernpunten van de handreiking?
- Hoofdstuk 1 gaat in op de achtergrond, het doel en de totstandkoming van de handreiking.
- Hoofdstuk 2 bespreekt de wettelijke regels over en het belang van het vastleggen van afspraken rondom samenwerking en verantwoordelijkheidsverdeling binnen de organisatie.
- Hoofdstuk 3 gaat dieper in op de rollen die onderscheiden kunnen worden binnen de samenwerking in de gehandicaptenzorg, zoals het aanspreekpunt, de coòˆrdinator en de regiebehandelaar.
- In hoofdstuk 4 staan aandachtspunten voor de samenwerking tussen beroepsmatige en niet-beroepsmatige zorg en taakherschikking.
- In hoofdstuk 5 staan per functie de belangrijkste bijbehorende taken en verantwoordelijkheden in de samenwerking opgesomd.
- Hoofdstuk 6 gaat dieper in op het wettelijk kader rondom de verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking.
- In bijlage 1 staan tips over het opstellen van een professioneel statuut.
- Ook zijn er tips en adviezen opgenomen van mensen met een beperking en hun verwanten.