Nieuws van leden

In aanloop naar de voorstelling ‘INGEPAKT’: met z’n allen iets maken wat er eerst niet was

08 mei 2024

Op 5 juni gaat de voorstelling ‘INGEPAKT’ in De Mèrthal in Horst in première. De theatervoorstelling maakt deel uit van een grootschalig kunstproject, geïnitieerd vanuit PSW Gewoon Doen, waar dagbesteding wordt aangeboden aan mensen met een verstandelijke beperking. Voor alle kunstenaars en acteurs die hieraan deelnemen breekt een spannende periode aan. De laatste puntjes worden op de ‘i’ gezet en dit ziet er voor iedere deelnemer weer net iets anders uit.

acteurs met een beperking

Een bijzondere samenwerking  

 Voor de voorstelling ‘INGEPAKT’ bundelen mensen met een verstandelijke beperking, een bevlogen regisseur, ervaren acteurs en getalenteerde beeldend kunstenaars hun krachten. Het kunstproject bestaat uit 3 elementen: een theatervoorstelling gepresenteerd door Theater Kleinkunst, een expositie van beeldende kunst en videokunst. Alles bedacht en gemaakt door deelnemers van PSW.

Met ‘INGEPAKT’ willen de makers bewustwording creëren over de grote berg afvalplastic (plastic soep) die wij met z’n allen produceren en het publiek inspireren met een prikkelende voorstelling en unieke kunstobjecten.   

Van niets, iets maken   

Binnen de creatieve ateliers van PSW hebben de kunstenaars zich de laatste maanden vooral beziggehouden met het maken van indrukwekkende kunstobjecten uit gerecycled plastic.      

In de ECI Cultuurfabriek in Roermond waar een team van PSW werkzaam is, zijn de kunstenaars begonnen met het verzamelen van plastic. Het was vooral kunstenaar Ziad die het voortouw nam in het creatieve proces. Ziad is zo’n tien jaar geleden gevlucht uit Syrië en werkte daar als schilder van Arabische teksten en als kleermaker. Hij heeft persoonlijk ervaren hoe het is om spullen te hergebruiken en om van niets, iets te maken. Voor ‘INGEPAKT’ heeft hij een leidende rol bij het maken van twee kunstobjecten. Hoewel hij zich meestal aan de rand van de groep beweegt, ontstond er gedurende het creatieve proces steeds meer wederkerigheid, wat de samenwerking ook weer ten goede kwam. Een mooie ‘bijvangst’ naast het creatieve resultaat.     

De kunstenaars van PSW Creatief Centrum Weert zijn zeer ervaren in het maken van kunstobjecten, zoals schilderijen en keramische objecten, voor onder andere exposities en wedstrijden. Voor de meeste kunstenaars was het echter wel nieuw om van afvalplastic kunst te maken en daarnaast onderdeel te zijn van een grootschalig kunstproject. De creatieve ateliers werden gedurende het proces enkele keren ondersteund door professionele kunstenaars. De kunstenaars van PSW Creatief Centrum Weert keken altijd erg uit naar deze middagen. Dit waren de momenten waarop al het talent samenkwam en in een mum van tijd de mooiste dingen ontstonden.  

Deelnemer Ziad werkt aan creatieve stukken voor de theatervoorstelling Ingepakt
Deelnemer Ziad werkt aan creatieve stukken voor de theatervoorstelling Ingepakt

Nu alleen het publiek nog

De talentvolle acteurs zijn nog volop aan het oefenen, maar voelen tegelijkertijd dat de voorstelling steeds dichterbij komt. Er wordt toegewerkt naar de première en, zoals deelneemster Judith vertelt: 'Het spel groeit iedere week en wordt steeds beter.’   

Of de toneelgroep klaar is voor de voorstelling? Ja, dat zijn ze zeker, maar de één net wat meer dan de ander. Zo kunnen sommige deelnemers niet meer wachten tot de première en vertellen anderen juist zo te genieten van de repetities.   

De spelers hebben al één keer mogen oefenen in De Mèrthal in Horst en dit heeft het enthousiasme nog meer aangewakkerd. Ook het dragen van de kostuums zorgt ervoor dat iedereen zich steeds makkelijker kan inleven in zijn of haar rol.  Nu alleen het publiek nog erbij.

De acteurs hopen op zowel een lach als een traan bij het publiek. Alle emoties mogen er zijn. Dit hebben ze zelf immers ook zo ervaren. Deelneemster Natali vertelt het heerlijk te vinden om een keer écht boos te mogen worden en Puck en John vinden het erg leuk om in hun rol af en toe gemeen of streng te zijn.   

De deelnemers zijn het in ieder geval over één ding eens: het repeteren was fantastisch. ‘Je vergeet je zorgen even helemaal’, vertelt Kevin en ‘je leert voor jezelf op te komen’, vult Judith aan.  

Voorbereidingen theatervoorstelling Ingepakt in volle gang
Voorbereidingen theatervoorstelling Ingepakt in volle gang

Alles komt samen 

Iedereen verheugt zich op de première, waarbij alles samen zal komen: acteerwerk, beelden, techniek en muziek. Iets waar zowel de toneelgroep als de kunstenaars een jaar lang naartoe hebben gewerkt.    

Kitty Korebrits, theatermaakster, regisseuse en oprichtster van Theater Kleinkunst, kijkt vol trots naar het theatergezelschap en hetgeen zij samen hebben bereiktNa ‘INGEPAKT’ neemt Kitty definitief afscheid van Theater Kleinkunst, maar het zijn gelukkig positieve emoties die de boventoon voeren: ‘Het was mijn wens om een inclusief theatergezelschap te zijn, waar mensen met en zonder beperking samenwerken en spelen. Op de speelvloer zijn we gelijkwaardig. Ik ben ontzettend blij dat de maatschappij er nu klaar voor is, want wij zijn dat namelijk allang!’  

Ingepakt is op 5, 8, 9 en 15 juni te zien in Horst. Voor meer informatie en ticketverkoop kun je terecht op: www.theaterkleinkunst.nl

Over PSW

Al bijna 70 jaar zet PSW zich in voor kinderen, jongeren en volwassenen met een (verstandelijke) beperking of ondersteuningsvraag zodat zij op een eigen wijze richting en inhoud kunnen geven aan hun leven. Vanuit de overtuiging dat ieder mens erbij hoort en een eigen plek in de samenleving verdient. PSW ondersteunt hen bij wonen, werken, dagbesteding, onderwijs en vrije tijd. We bieden maatwerk en werken nauw samen met ouders, verwanten en netwerk. Dit doen we met ruim 1.200 medewerkers en 450 vrijwilligers in Noord- en Midden-Limburg en de regio Sittard-Geleen. 

PSW Gewoon Doen is onderdeel van PSW. Vanuit de locatie in 't Gasthoes in Horst bieden we dagbesteding op het gebied van theater (Theater Kleinkunst), video (Gewoon Doen Media), facilitair/horeca en creatief.

Redactie VGN