Theatervoorstellingen over gehandicaptenzorg, mensen met een beperking en hun naasten

Dit jaar zijn er verschillende theatervoorstellingen te zien die verhalen vertellen over de gehandicaptenzorg, mensen met een beperking en hun naasten. Een daarvan is Broos, een muzikale, lichte en ontroerende voorstelling over hoe je jezelf kwijt kan raken in de zorg om een ander. Broos werd deze week voor de 50ste keer gespeeld door Lottie Hellingman en Helge Slikker in een uitverkocht Cultura Ede. Deze en een aantal andere bijzondere voorstellingen zetten we hieronder voor je op een rijtje.

Actrice Lottie staat op podium en in het decor lijkt er een rots boven haar hoofd te zweven, opgehangen aan zwarte banden
Lottie Hellingman op het toneel van de voorstelling Broos. Foto door Karin Jonkers

Broos

Kyra is een avontuurlijke vrouw en voor het geluk geboren. Samen met haar man krijgt ze een zoon en een dochter. Romy is een speciaal meisje. Een meisje dat extra zorg nodig heeft. Dan blijkt het evenwicht broos.

Broos is een voorstelling over het verborgen gebied mantelzorg. Over hoe het is als mensen altijd vragen naar degene voor wie je zorgt, maar zelden naar jou. Als je je dat zelf eigenlijk niet eens meer afvraagt. Er steeds een beetje minder van jou overblijft. En wat gebeurt er als jij omvalt? Dat kan niet. En dus ga je door. Broos toont de mooie én de nijpende kanten van een zorgverhaal en is geïnspireerd op gesprekken met moeders van een zorgintensief kind.

Broos is gedurende de maand mei nog te zien in theaters. Lees hier meer.

De Verwanten

In theatervoorstelling De Verwanten nemen vier acteurs met een licht verstandelijke beperking je mee in hun wereld. Ze laten je zien hoe belangrijk het is om je verwant te voelen met anderen. In De Verwanten nemen vier spelers je mee in hun wereld. Een wereld vol muziek, vol verlangens en dromen, maar ook getekend door ervaringen van uitsluiting en isoleercellen. Centraal staat het thema 'verwantschap', de ultieme tegenhanger van eenzaamheid. 

Na een geslaagde theatertour gaat De Verwanten de gehandicaptenzorg in. Zorgaanbieders kunnen de show van theatergezelschap Gehring en Ketelaars en de LFB (landelijke belangenorganisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking) boeken. Lees hier meer.

Ingepakt

Ingepakt is een prikkelende, inclusieve voorstelling over duurzaamheid, waarbij iedereen gelijk is. 

De voorstelling is het resultaat van een unieke samenwerking tussen mensen met een verstandelijke beperking, een bevlogen regisseur, ervaren acteurs en getalenteerde beeldend kunstenaars. Het theaterstuk maakt deel uit van een grootschalig kunstproject, geïnitieerd vanuit PSW Gewoon Doen, met als doel mensen te inspireren, motiveren, activeren en verbinden.

Vanaf juni 2024 schittert Theater Kleinkunst meerdere malen met de voorstelling 'INGEPAKT' in De Mèrthal Horst. Lees hier meer.

De zus van broer

Zus van broer is een grappig familieverhaal over broers en zussen van kinderen die ziek zijn of speciale zorg nodig hebben. Een komedie over een ernstig onderwerp en een 8+ verhaal voor alle leeftijden. Marike van Weelden en Pieter Tiddens willen met deze voorstelling laten zien hoe de levens van deze ‘brussen’ eruit zien. De theatervoorstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek.

Er zijn in de zomer en het najaar van 2024 verschillende (besloten) uitvoeringen van de voorstelling. Lees hier meer.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Noortje Smit
E-mail
Telefoonnummer
Noortje Smit lachend