Nieuws van leden

Bartiméus lanceert een digitaal huis dat zelfstandigheid in en om huis stimuleert

04 juli 2023

Een nieuwe digitale omgeving met informatie en tips voor iedereen die ervaart dat zijn of haar zicht minder wordt. Dit is ontwikkeld omdat zelfstandigheid en zelfregie steeds belangrijker worden, want mensen blijven langer thuis wonen en zoeken laagdrempelige informatie om alles zo veel mogelijk zelf te kunnen blijven doen. Het digitale huis van Bartiméus speelt in op deze behoefte en draagt bij aan de digitaliseringsslag die zij maakt voor haar kennisdeling en dienstverlening.

Bartimeus Digitaal huis

Het digitale huis is vanaf nu online te bezoeken via: Thuis in Zicht - Bartimeus.

Digitale hulpmiddelen

De groep 50-plussers in Nederland die ervaart dat dagelijkse bezigheden meer inspanning kosten omdat ze minder goed zien, is veelvuldig op zoek naar digitale hulpmiddelen. Dit blijkt uit een behoeftenonderzoek van Bartiméus naar 'de inzet van digitale hulpmiddelen'. Daarom heeft ze waardevolle informatie en praktische tips gebundeld in een digitaal huis. Wat bijvoorbeeld al kan helpen is lezen of klussen met meer (dag)licht, koken met gekleurde snijplanken, de knoppen van huishoudelijke apparaten voelbaar of zichtbaar markeren, LED verlichting installeren bij de spiegel en meer structuur aanbrengen met opbergbakjes.

Het kan een groot verschil maken

Mede door de vergrijzing krijgen steeds meer mensen te maken met het gegeven dat een bril of contactlenzen niet meer volstaan om goed te zien. Hierdoor ervaren ze meer ongemakken bij de dagelijkse bezigheden in en om het huis. Uiteraard wil iedereen de dingen blijven doen zoals zij ze altijd doen. Dit kan vaak ook gewoon met goede informatie en praktische tips over kleine aanpassingen die vaak een groot verschil maken.

Digitalisering kennis en diensten

We leven in een digitale wereld waar alles mogelijk lijkt; technologie is overal! Maar voor mensen met een visuele beperking is het gebruik van technologie vaak niet vanzelfsprekend. Juist voor deze groep is (toegankelijke) technologie van enorme meerwaarde. Mede daarom digitaliseert Bartiméus haar kennis en diensten stap voor stap.