Nieuws van leden

Gastatelier ‘Re-creatie’ op De Heygraeff krijgt vervolg in 2021

Leestijd: 4 minuten
14 juli 2020

Sinds januari 2020 zijn kunstenaars en ontwerpers voor 3 maanden te gast op het terrein van De Heygraeff in Woudenberg. Vanuit het 'Re-creatie' gastatelier in het portiersgebouw ontwikkelen zij activiteiten en producten die waarde toevoegen aan de recreatie op het terrein en daarbuiten. Daarbij maken zij zoveel mogelijk gebruik van restmaterialen uit de omgeving van De Heygraeff. Zo komen de zorg voor mens en materiaal samen op één plek. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Mondriaan Fonds ondersteunen de werkperiodes met een financiële bijdrage. Na de succesvolle start in 2020, bieden zij in 2021 opnieuw vier ontwerpers en kunstenaars een werkperiode aan van 3 maanden. De fondsen roepen ontwerpers en kunstenaars op om hiervoor uiterlijk maandag 31 augustus 2020 een voorstel in te dienen.

Persfoto gastatelier vrouw lacht naar camera
De houtwerkplaats die werd ontwikkeld door gastontwerper Robin Weidner was een succes.

Succesvolle start

Ontwerper Robin Weidner was de eerste ontwerper die in het gastatelier verbleef. Hij ontwikkelde hulpmiddelen waardoor een aantal bewoners op De Heygraeff zelf kan zagen en boren. Het tafeltje voor een rolstoel veranderde ineens in een werkbank. Robin bracht cliënten, medewerkers, familie en scholieren van een basisschool in Woudenberg samen in workshops in zijn Houtwerkplaats. Door een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie kan Robin de Houtwerkplaats verder uitwerken tot een duurzame activiteit voor bewoners, en een plek voor verbinding met de omgeving.

Ook beeldend kunstenaar Cathalijne Smulders verbleef in de Re-creatie residentie. In de tweede helft van dit jaar werken ontwerpersduo Arvid & Marie en beeldend kunstenaar Dirk van Lieshout in de residentie.

Re-creatie

Social design duo Sjaak Langenberg & Rosé de Beer staat aan de wieg van Re-creatie, dat is bedacht op uitnodiging van Reinaerde. Op De Heygraeff wonen 166 mensen met een ernstige verstandelijke en/of lichamelijke beperking. De naam Re-creatie verwijst zowel naar de recreatieve omgeving van De Heygraeff als naar het recyclen en hergebruik van afval en materialen. Het gastatelier is het hart van het project. De kunstenaars en ontwerpers die te gast zijn leggen nieuwe verbindingen tussen het instellingsterrein en de omgeving.

Foto: Robin Weidner