Nieuws van leden

Cursus ‘bankjes maken’ op de Heygraeff gaat weer van start

24 augustus 2023

De cursus ‘bankjes maken’ is onderdeel van het succesvolle kunstproject Re-creatie op De Heygraeff. Wat in 2019 begon als een project met gastkunstenaars is uitgegroeid tot een onderzoek naar een nieuwe creatieve zorggemeenschap met kunst en cultuur als de verbindende schakel. Je kunt je nu aanmelden voor deze cursus.

persfoto cursus bankjes maken voor De Heygraeff_foto Robin Weidner.
Cursus bankjes maken voor De Heygraeff. Foto door Robin Weidner.

Bankjes maken in creatieve zorggemeenschap

In het kunstproject Re-creatie wordt in het hier en nu geoefend in een andere toekomst. Bewoners van De Heygraeff, medewerkers, kinderen van medewerkers, verwanten, vrijwilligers, inwoners uit Woudenberg en omgeving, campinggasten, kunstenaars, ontwerpers, studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, en andere cultuurliefhebbers zijn samen van betekenis. Het project sluit nauw aan bij de visie van zorgorganisatie Reinaerde: samen leven, samen zorgen.

Bekijk de video van Reinearde over het project Re-creatie

‘Ik zou dit iedere week wel willen doen’

Jan Pothof uit Woudenberg deed dit voorjaar mee aan de cursus ‘Maak een bankje voor De Heygraeff en leer je eigen bankje maken’. Hij kende De Heygraeff van zorgorganisatie Reinaerde alleen als hij er voorbij fietste en zwaaide naar de bewoners. Hij wist niet dat hij er welkom is. Door de cursus in de Hout Werk Plaats leerde hij de bewoners kennen. Samen zaagden en timmerden ze er vrolijk op los. Jan is fan geworden: ‘Ik zou dit iedere week wel willen doen. Of iedere dag,’ zegt hij in een korte film die over het initiatief is gemaakt. Goed nieuws voor hem en andere geïnteresseerden in houtbewerking. De cursus krijgt dit najaar een vervolg. Wees er snel bij, want vol is vol.

Cursusdata en kosten

De cursusduur is drie middagen en wordt geleid door ontwerper Robin Weidner die sinds 2020 als één van de gastkunstenaars op De Heygraeff actief is. Hij wil mensen met en zonder beperking samenbrengen in het maakproces in de Hout Werk Plaats. Je helpt mee om houten bankjes te maken voor een uitzichtpunt en leert zo hoe je ook je eigen bankje kunt maken. Zo komt de zorg voor mens, materiaal en omgeving samen.

De cursus wordt dit najaar 2 keer gegeven:

  1. 23 september, 30 september en 7 oktober.
  2. 11, 18 en 25 november.

De cursuskosten voor een blok van 3 zaterdagen bestaat uit een bijdrage in de materiaalkosten van 25 euro. Meld je aan voor de cursus met je voorkeursdata door een mail te sturen naar: re-creatie@reinaerde.nl

De cursus vindt plaats in de Hout Werk Plaats op het adres Heygraeff 3 in Woudenberg en wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.