Nieuws van leden

Hogeschool voor de Kunsten en Reinaerde onderzoeken samen zorg van de toekomst

09 februari 2023

Zorgmedewerkers van Reinaerde oefenen samen met 24 tweedejaars studenten van Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht in een toekomst die vraagt om andere zienswijzen op zorg en nieuwe relaties met anderen. Ze onderzoeken bij Reinaerde De Heygraeff waar ruim 150 mensen met een meervoudige beperking wonen, hoe een nieuwe zorggemeenschap eruit zou kunnen zien. Op maandag 6 februari was de kick-off. Het enthousiasme van de studenten spatte er vanaf.

Persfoto samenwerking Reinaerde en HKU
Foto gemaakt door Chantal Alewijnse

Nieuwe zorgcommunity

De studenten die tussen februari en begin juni 2023 een aantal uren per dag meehelpen met dagbeleving zijn tijdelijk onderdeel van de zorgpraktijk, en vormen feitelijk al een nieuwe zorgcommunity. Voor zowel de jonge ontwerpers als de begeleiders een spannende onderneming. De studenten werken en onderzoeken twee dagen per week op De Heygraeff en krijgen op die dagen ook les op locatie.

Samen leven, samen zorgen

Het onderzoek van de studenten sluit nauw aan bij de nieuwe strategische koers van Reinaerde: ‘Samen leven, samen zorgen’. Reinaerde wil samen met anderen bouwen aan een betere wereld om ons heen waarin iedereen een rol van betekenis heeft.

De samenwerking tussen Reinaerde en de HKU is geïnitieerd door social designers Sjaak Langenberg en Rosé de Beer, artistiek leiders van het kunstproject 'Re-creatie' dat al sinds 2019 kunstenaars en ontwerpers verbindt met De Heygraeff.

Zowel Reinaerde als de HKU hebben de intentie om tot een langdurige samenwerking te komen.