Nieuws van leden

Geestelijke verzorging als rommelzorg met een grote R

20 november 2019

Symposium Geef mij je hand: over de ontmoeting tussen de wereld van geestelijk verzorgers en van gedragswetenschappers.

Geestelijke gezondheidszorg als rommelzorg met grote R

Orthopedagogen en geestelijk verzorgers in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking komen elkaar regelmatig tegen. Beide professionals zien het als onderdeel van hun taak om cliënten, begeleiders en verwanten te ondersteunen. Wat hebben de twee professies gemeen en wat is juist het eigene van de verschillende vakgebieden?

Lezingen

Op 28 oktober kwamen zo’n 100 geestelijk verzorgers en orthopedagogen in Soesterberg samen om over deze vragen na te denken. Omringd door de prachtige muurschilderingen van de Ceciliakapel luisterden de aanwezigen naar twee lezingen. Kitlyn Tjin A Djie overrompelde de zaal met haar energie en verhalen over het belang van de persoonlijke en familiale historie. Adem Köse, bedachtzaam en bevlogen, deelde met zijn collega's in de zaal zijn inzichten over de verschillen èn overeenkomsten in referentiekaders van hulpverleners en patiënten.

‘Rommelzorg met een grote R’

Ada Hollenberg, ervaringsdeskundige en moeder van Walter, vertelde haar verhaal. Ze beroerde iedereen met haar eerlijke en persoonlijke verhaal over haar gezin. VGN voorzitter Boris van der Ham kon als geen ander met woorden toveren en riep op tot meer ruimte voor ‘rommelzorg met een grote R’: niet protocollair maar Socratisch. Vervolgens gingen alle sprekers met elkaar in gesprek. De middag werd afgesloten met een bijdrage van Theater Totaal.

Het was een mooie middag vol ontmoetingen!

Meer lezen?

Wil je meer lezen over wat de sprekers vertelden en over de overige bijdragen? Lees dan verder op de site van Amerpoort.

Sam van den Brink
Wil je meer weten?
Neem contact op met Sam van den Brink

Deze pagina is een onderdeel van: