Nieuws van leden

Humanitas DMH wint Noordelijke Stimuleringsprijs Gehandicaptenzorg 2021

Leestijd: 4 minuten
20 september 2021

Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) kunnen zich moeilijk staande houden in de samenleving. Ze worden vaak niet begrepen door de overheid en instanties. Een escaperoom helpt ambtenaren en anderen die in de dagelijkse praktijk te maken hebben met mensen met een LVB om de bureaucratische kloof naar de kwetsbare burger te verkleinen. Het Noordelijk Platform Gehandicaptenzorg (NPGZ) reikt jaarlijks een Stimuleringsprijs uit aan één van haar leden. De jury wees de bedenkers van de escaperoom aan als de winnaar van de NPGZ-Stimuleringsprijs 2021. Dr. Alain Dekker overhandigde een cheque van €10.000,- aan Humanitas DMH. Volgens Dekker sluit het initiatief naadloos aan bij het huidige tijdsgewricht.

Humanitas DMH winnaar

Meer bewustwording

De samenleving wordt steeds complexer. Kwetsbare burgers kunnen grote problemen krijgen in hun contacten met verschillende overheidsinstellingen of instanties. Informatie is vaak lastig leesbaar, procedures zijn ingewikkeld en ambtenaren of medewerkers van instanties praten nogal eens over de hoofden van mensen heen. Dat vergroot de kans dat mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) de grip op het leven verliezen. Vaak voelen zij zich niet begrepen door de omgeving en de omgeving begrijpt hun gedrag niet. De wens is daarom groot dat overheden en uitvoeringsorganisaties hun dienstverlening eenvoudiger en toegankelijker maken.

Deelname aan een escaperoom met de naam ‘LVB (ont)snappen!’ moet leiden tot meer bewustwording. Door het doen van opdrachten en puzzels ervaren ambtenaren of medewerkers van anders instanties de gevoelens, die mensen met een LVB dagelijks ervaren. Workshops en trainingen dragen bij aan meer begrip. Humanitas DMH benut het gewonnen geldbedrag om de methodiek uit te bouwen en beschikbaar te stellen voor een grote doelgroep. 

Meer informatie is te vinden op de website van het NPGZ https://www.npgz.nl/activiteiten/