Nieuws van leden

Koraal Groep viert vijf jaar Equipe Mont Ventoux

18 januari 2016

In 2016 organiseert Koraal Groep voor de vijfde keer ‘Equipe Mont Ventoux’. In 2011 beklommen voor de eerste keer jongeren met een verstandelijke beperking, vaak in combinatie met een complexe gedragsproblematiek, de roemruchte berg in de Provence. Sportief bezig zijn, aandacht voor een gezonde leefstijl was een van de redenen van Koraal Groep om dit project op te starten. Daarnaast doen de jongeren nieuwe ervaringen op zoals gemakkelijker contacten leggen met nieuwe mensen, uitbreiden van hun sociale netwerk en het hebben van een echte succeservaring.

Eigen Koninginnenrit

2016 is een Lustrum Editie voor Equipe Mont Ventoux. Die wordt gevierd met een eigen editie van Limburgs Mooiste. Op vijf juni organiseert Koraal Groep voor alle 400 deelnemers hun eigen Koninginnenrit. Tachtig kilometers door het Limburgse heuvelland, waarbij de bekende toppers niet ontbreken. Het Amstel Gold Race Experience Café in Valkenburg is het vertrekpunt van de Lustrumdag.

Op de tandem

Naast fietsers met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen, kent de Equipe Mont Ventoux ook deelnemers met een lichamelijke beperking. Vorig jaar beklom Jack Briels, bewoner van St. Anna, samen met zijn buddy op de tandem de Mont Ventoux. Een lang gekoesterde wens kwam daarmee in vervulling. In 2016 gaan meer deelnemers op de tandem de berg op.

Onderzoek

Op dit moment loopt er, in samenwerking met Pluryn en de de Radboud Universiteit Nijmegen een onderzoek naar de effecten van de Equipe Mont Ventoux op de deelnemende kinderen en jongeren. Wat doet het regelmatig sporten met de gedragsproblematiek? Zijn er aanpassingen in het medicijngebruik?    

Equipe Mont Ventoux is bedacht en ontwikkeld door Koraal Groep. In 2016 beklimmen deelnemers van vier Koraal Groep-organisaties de Mont Ventoux: Maasveld (verstandelijk gehandicaptenzorg Maastricht), St. Anna (verstandelijk gehandicaptenzorg Heel), Gastenhof (jeugdzorg Limburg) en De La Salle ( jeugdzorg Boxtel). Sinds 2013 fietsen ook deelnemers van collega-instellingen uit Limburg, Noord-Brabant en Gelderland mee. Dit jaar vindt de beklimming in de tweede en derde week van juni plaats.

 

Redactie VGN

Deze pagina is een onderdeel van: