Nieuws van leden

Proef en ruik je kerstboom terug

09 december 2022

In een sociaal zero-waste project van de innovatieve Rotterdamse ontwerper Maidie van den Bos krijgt een aantal kerstbomen gekweekt door Theeschenkerij Eldorado in Woudenberg, een compleet tweede leven.

Duurzaamheid Kerstboom

Woud&Berg Landschapsparfum

Bewoners uit Woudenberg en omgeving kunnen na de feestdagen hun bij Eldorado gekochte spar doneren zodat deze op De Heygraeff van stam tot piek wordt verwerkt tot het Woud&Berg landschapsparfum. Daarnaast komt er nog een smakelijke kerstboom siroop, én spar verzorgingsproducten uit de keuken van Re-Creatie Reinaerde op De Heygraeff tijdens vrij toegankelijke workshops op 5 en 6 januari.

Kerstbomen cultuur

Jaarlijks worden vanuit particuliere huishoudens 4 miljoen kerstbomen verwijderd. En dat in een Europees land met het kleinste percentage bos per inwoner! Bomen komen vanuit omliggende landen, waar monocultuur en vervoer bijdragen aan een niet duurzaam invulling van deze vrij recente commerciële cultuur. De hoogste tijd om vanuit een andere benadering kerstaankleding te bekijken. Dit kan onder andere door lokaal je kerstboom te kopen, en na kerst waardevermeerdering aan de keten toe te voegen met het verwerken van je boom.

'Oh Sparrenboom’ workshops januari

Maidie van den Bos werkt sinds 2017 intensief aan zero-waste kerstboom initiatieven. Zo verwerkte zij in 2018 de Coolsingelspar van het Rotterdamse stadhuis in zijn geheel tot dranken in samenwerking met vier onderwijsinstellingen en 8 Rotterdamse sterrenchefs. Daarnaast ontwikkelde ze het Haarlems Huisparfum van de kerstboom op de Grote Markt als geschenk in ruil voor het starten van recyclen vanuit huis voor Haarlemse inwoners. Ook is ze schrijver van het boekje ‘Oh Sparrenboom’ waar je recepten voor het verwerken van je eigen kerstboom in vindt.

Op 4 januari zullen de verschillende rassen Woudenbergse kerstbomen thuis worden opgehaald bij hun tijdelijke onderdak, met een feestelijke parade samen met bewoners van De Heygraeff. Op 5 en 6 januari zijn er vanaf 9.30 uur destilleer- en brouwdagen met de kerstbomen op Reinaerde De Heygraeff. Door stoomdestillatie van de naalden wordt etherische olie en hydrolaat gewonnen, welke worden ingezet in het Woud&Berg landschapsparfum. Een zinnenprikkelende ervaring voor bewoners van De Heygraeff en Woudenbergers. De workshops voor jong en oud zijn vrij toegankelijk.

Meedoen?

Kom een geselecteerde boom met kluit halen bij Eldorado Theeschenkerij. Tijdens de periode dat de boom in huis is, vragen we je om deze te behandelen als huisplant, onder andere door water te geven. Niet roken in huis is een must, omdat de geur hiervan het parfum kan beïnvloeden. Als dank krijgt je een Woud&Berg parfum terug voor je zorg en bijdrage.

Re-creatie

Ontwerper Maidie van den Bos is als gastontwerper verbonden aan het project Re-creatie op De Heygraeff. In dit project leggen kunstenaars en ontwerpers verbinding met de omgeving door aansprekende producten en workshops te ontwikkelen voor zowel bewoners, familie en medewerkers als recreanten, inwoners van Woudenberg en directe omgeving, scholieren en in kunst & cultuur geïnteresseerden. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van restmaterialen uit de omgeving van De Heygraeff. Zo komen de zorg voor mens, materiaal en natuur samen op één plek, en ontstaat een nieuwe zorggemeenschap.