Nieuws van leden

Reinaerde De Heygraeff genomineerd voor Elisabeth van Thüringenprijs

Leestijd: 2 minuten
26 oktober 2021

Het project Re-creatie op Reinaerde De Heygraeff is genomineerd voor de Elisabeth van Thüringenprijs. In het gastatelier Re-creatie werken verschillende kunstenaars en ontwerpers sinds 2020 aan het leggen van nieuwe verbindingen tussen De Heygraeff, waar mensen wonen met een verstandelijke en vaak ook lichamelijke beperking, en de recreatieve omgeving. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van restmaterialen uit de organisatie en de omgeving.

Kunstenaar Cathalijne Smulders en cliënt Alie van de Glind bij het project van  gastkunstenaar Cathalijne Smulders - Foto Ben Nienhuis
Kunstenaar Cathalijne Smulders en cliënt Alie van de Glind bij het project van gastkunstenaar Cathalijne Smulders - Foto Ben Nienhuis

Verbinding tijdens corona

De Elizabeth van Thüringenprijs is een prijs voor voorbeeldstellende kunstprojecten in de zorg en wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Dit jaar staat de verbinding tussen mensen in tijden van corona centraal; hoe doe je dat of hoe heb je dat afgelopen tijd gedaan met kunst in de gezondheidszorg in Nederland?

Re-creatie is uit vijftig inzendingen gekozen als één van drie genomineerde kunstprojecten. Ondanks de coronamaatregelen konden de kunstenaars in 2020 en 2021 op de Heygraeff werk blijven ontwikkelen. In een moeilijke tijd verbonden zij de Heygraeff met de ‘buitenwereld’, en zorgden zij voor vreugde, ontwapening en verwondering.

De andere genomineerden zijn Cordaan Amsterdam & Spoken Word kunstenaars met 'Dementees' en Forensisch Psychiatrisch Centrum Dr. S. van Mesdag & Tsjisse Talsma met 'Uitzicht'. Op 15 november 2021 wordt bekend gemaakt welk project de prijs heeft gewonnen. Daarmee maakt Reinaerde kans op een bedrag van 10.000 euro dat besteed mag worden aan nieuwe Re-creatie kunstprojecten in 2022.

Bij Re-creatie betrokken kunstenaars in 2020 en 2021

  • Sjaak Langenberg & Rosé de Beer initieerden Re-creatie op uitnodiging van Reinaerde en hebben de artistieke leiding over het project.
  • De Hout Werk Plaats die Robin Weidner ontwikkelde verbindt mensen met elkaar rondom ambacht. Een modulair systeem maakt boren en zagen mogelijk voor zowel mensen met een verstandelijke- en lichamelijke beperking als voor kinderen die nog nooit met dit gereedschap hebben gewerkt.
  • Cathalijne Smulders onderzocht verschillende manieren om de bewegingen, geluiden en gebaren van bewoners op De Heygraeff invoelbaar te maken voor buitenstaanders.
  • Arvid & Marie ontwierpen de Omniphone, een inclusief muziekinstrument.
  • Dirk van Lieshout gaf kleur aan de Heygraeff door een ‘Kleurenvanger’ te bouwen: een mobiele snoezelruimte van gerecycled materiaal.
  • Anne Fehres & Luke Conroy maakten een audiotour die een stem geeft aan de slagboom, een straatlantaarn, een Douglasspar en een molshoop. Via deze bijzondere ‘bewoners’ leren wandelaars De Heygraeff kennen.
  • Maidie van den Bos vertaalde het landschap op en rond De Heygraeff naar producten zoals massageolie, limonades, mocktails en thee.
  • Elmo Vermijs ontwierp een nieuwe dagbestedingsactiviteit en ontmoetingsplek rondom wormenhotels en het inzamelen van organisch afval.
  • Overtreders W maakten een kiosk voor De Heygraeff met een gevelbekleding van gerecyclede plastic tegels.
  • Yasser Ballemans realiseerde jamsessies in een Vuurtent en werkt aan het ontwerp van ‘Groetplek Het Vlaggenstation.’
  • Momenteel is Kriztina Czika te gast. Zij wil met papierpulp een sensomotorische geluidsinstallatie maken, en betrekt cliënten bij het maakproces.
Cliënt Monika Terwisga bij het project van gastontwerper Robin Weidner – Foto Robin Weidner
Cliënt Monika Terwisga bij het project van gastontwerper Robin Weidner – Foto Robin Weidner