Nieuws van leden

Slimme Inco project van Elver: zorgtechnologie opschalen in de regio

24 augustus 2023

De eerste resultaten van het Slimme Inco project zijn succesvol. Menzis streeft naar inzichten in de toegevoegde waarde van zorgtechnologie en stimuleert de opschaling hiervan door transitiemiddelen beschikbaar te stellen. Vanuit deze middelen is Elver en Markenheem in samenwerking met de TZA Achterhoek het Slimme Inco project gestart. De resultaten van het eerste deel van het project zijn woensdag 21 juni door vierdejaars studenten van de HAN gepresenteerd.

Logo Elver

Onderzoek naar slim incontentiemateriaal

In de periode van februari 2023 tot en met juni 2023 hebben Britt Schuurman, Dilara Bakir en Joëlle van Ree, studenten Verpleegkunde aan de HAN University of Applied Sciences, onderzoek gedaan naar de inzet van slim incontinentiemateriaal bij Elver. Ze hebben zich gericht op de werkzame factoren en knelpunten volgens zorgverleners bij het inzetten van slim incontinentiemateriaal van Abena Nova.

De studenten hebben data en ervaringen verzameld door middel van de ‘meerwaardetoets medewerker’ van de Weten Wat Werkt methode. Deze methode is ontwikkeld door de TZA om meningen en ervaringen van zorgverleners te verzamelen. Door gezamenlijk data te verzamelen, kan sneller een goed onderbouwde beslissing worden genomen over het implementeren en opschalen van innovaties.

Trots op de resultaten 

Sandra Kerklaan, procesregisseur bij Elver en Ruud Kampshoff, directeur van de technologie & zorgacademie (TZA) Achterhoek zijn trots op de resultaten: ’Na een gewenningsperiode en andere manier van werken dat hoort bij de inzet van slim incontinentiemateriaal is het mooi om te zien dat medewerkers het product uiteindelijk waarderen met een 8,1’.

Resultaten en conclusies

Uit de meerwaardetoets, afgenomen bij Elver en de vergelijking met Zozijn kwamen de studenten met een aantal waardevolle conclusies:

  • Het slimme incontinentiemateriaal biedt onder andere inzicht in de plaspatronen van cliënten waardoor de zorg beter gepland kan worden.
  • Bovendien heeft het een tijdbesparend effect, waarbij Elver een tijdbesparing van gemiddeld 47 minuten per zorgverlener per week heeft gerealiseerd. ’Wij kunnen de tijd die bespaard is, invullen met andere activiteiten zoals wandelen met de cliënten.’

De studenten benadrukken dat het product cliënt specifiek is en dat medewerkers aanvankelijk tijd nodig hebben om eraan te wennen en om er mee te leren werken. Na gewenning beveelt 100% van de gevraagde zorgverleners het product aan.

Benieuwd naar het volledige adviesrapport?

Als je geïnteresseerd bent in het volledige adviesrapport van het Slimme Inco project, stuur dan een bericht naar info@tza-achterhoek.nu. We zorgen ervoor dat het rapport naar jou wordt gestuurd.

Hoe nu verder? 

Elver gaat slim incontinentiemateriaal bij meerdere woongroepen inzetten, waardoor we dus wel kunnen concluderen dat de opschaling van deze technologie succesvol is gerealiseerd in de regio!