Nieuws van leden

Stichting Milo bestaat 10 jaar: het vergroten van communicatieve vermogen van kinderen en jongeren

Leestijd: 4 minuten
27 mei 2021

In Nederland wonen vele duizenden kinderen en jongeren met ernstige communicatiebeperkingen. Stichting Milo verleent inmiddels 10 jaar zorg aan deze groep kinderen en jongeren en viert dit samen met hen en voor hen.

Afbeelding stichting Milo

Creatieve communicatie 

Communiceren met kinderen en jongeren met communicatiebeperkingen is voor ouders, en de mensen uit hun omgeving, een grote uitdaging en een stil verdriet. Deze kinderen en jongeren kunnen vaak niet praten, hebben problemen met het begrijpen van gesproken taal, en kennen geen gebarentaal. Zij kunnen niet als vanzelf naar iets wijzen of ergens naartoe gaan om iets duidelijk te maken. Met professionele en wetenschappelijk onderbouwde zorg en behandeling vergroot Milo het communicatieve vermogen van deze kinderen en jongeren en hun omgeving. Bij mensen die niet praten en een meervoudige communicatieve beperking hebben, is passende ondersteuning nodig van de communicatie, zoals (voel)gebaren, foto’s, films, pictogrammen, spraakcomputers, en interactieve boeken.

Duurzame ondersteunende communicatie

Prof. dr. Hans van Balkom, hoogleraar ondersteunde communicatie aan de Radboud Universiteit en één van de grondleggers van Milo én werkzaam voor Stichting Milo: “Er is een oplossing voor iedereen met communicatiebeperkingen, maar die oplossing is voor iedereen anders. Daarbij gaat het om kiezen van de best passende en duurzame manier van ondersteunde communicatie. Dit vraagt om behandelaars die kennis en ervaring op het gebied van communicatie, taal en ondersteunende technologie vanuit verschillende vakgebieden weten te vinden en op de juiste manier kunnen verbinden.

Vanuit dat perspectief werken we bij de universiteit aan de verdere ontwikkeling en wetenschappelijke onderbouwing van ondersteunde communicatie, waarbij de praktijk van Milo onontbeerlijk is. En omgekeerd moeten die wetenschappelijke inzichten weer hun weg vinden naar de praktijk.”

Feestelijke reis 

In de afgelopen tien jaar heeft Milo ongeveer 800 kinderen, jongeren en hun ouders en sociaal netwerk mogen helpen in hun zoektocht naar communicatiemogelijkheden. Dat is voor Milo dé reden om samen met hen en andere geïnteresseerden in OC dit feestjaar te vieren.

Stichting Milo start in mei 2021 met een feestelijk reis door het land van OC (ondersteunde communicatie). De reis is geïnspireerd op het beroemde Amerikaans kinderboek boek “Phantom Tollbooth”, van de schrijver Norton Juster, symbolisch voor de reis die Stichting Milo met iedere client aflegt.​ De ‘Milokaravaan’ gaat in mei van start, met twee online kick-off uitzendingen op 27 mei en 29 mei. Daarna trekt de karavaan verder door het land om in de regio’s activiteiten uit te zetten gericht op feest met ondersteunde communicatie. De ‘Milokaravaan’ eindigt de reis in mei 2022.

Afbeelding Stichting Milo

'Ik heb heus wel iets te zeggen, ook al kan ik niet spreken’

Ongelofelijk, duizenden kinderen en jongeren die door een ernstige meervoudige communicatiebeperking niet kenbaar kunnen maken aan hun ouders, broertjes en zusjes, aan de mensen om hen heen, wat zij denken, willen, voelen. Stel je dat eens voor….

Ieder mens heeft recht op communicatie en als dat dan niet vanzelf gaat dan moet je alles benutten wat wel die communicatie tot stand kan brengen. Ook al kun je misschien helemaal niet, of niet goed spreken, wil dat nog niet zeggen dat je niets te zeggen hebt! Stichting Milo denkt en handelt samen met deze kinderen, jongeren, hun ouders en hun sociaal netwerk vanuit hun mogelijkheden. Want ook deze kinderen en jongeren moeten hun ‘stem’ kunnen laten horen!