Verhalen Radio 1: Opvang Oekraïense vluchtelingen bij Amerpoort

Toen Amerpoort werd gevraagd om te helpen bij het opvangen van Oekraïense vluchtelingen met een verstandelijke beperking, wilden ze dat graag doen. Amerpoort ging aan de slag om een locatie op te knappen die tot voor kort werd bewoond door jongeren met een beperking. Het radioprogramma 'Spraakmakers' doet vijf dagen verslag van alle voorbereidingen. Een spannende week die in het teken staat van de vraag: Wanneer komen ze?

hart in kleuren Oekraïne
hart in kleuren Oekraïne

Ook is niet helemaal duidelijk wat voor beperking de arriverende vluchtelingen hebben - en dus ook niet welke specifieke hulp er nodig is. Verslaggever Anne van der Veen van Spraakmakers volgt manager Cherry Pols, spreekt met Evelien Groen (manager zorg Cordaan), stichting SOFT tulip en heeft een ontmoeting met EdLoket van Amerpoort. 

“Onder de vluchtelingen uit Oekraïne zitten ook groepen mensen met een beperking en hun begeleiders. We hebben enkele locaties die leegstaan. We hebben dus de mogelijkheid om de kwetsbare mensen te helpen en voelen ook de verantwoordelijkheid om dat te doen,” zegt Jan-Henk Janssen namens de raad van bestuur van Amerpoort. 
De vraag om hulp komt via SoftTulip, een samenwerkingsverband vanuit de gehandicaptensector dat al jaren ondersteuning biedt aan zorgorganisaties in Oekraïne. 

​NPO Radio 1 volgt de opvang in reportageserie

​Vrijwilligers en donaties van alle kanten

Binnen Amerpoort zijn clustermanager Cherry Pols en senior vastgoedbeheerder Marijn Sluijter volop aan de slag om alles te regelen zodat de vluchtelingen kunnen komen.  Inmiddels is er een kernteam van collega's die zich bezighouden met spullen verzamelen, voeding regelen, tolken regelen, noem maar op. Vrijwilligers van twee kerken uit Vathorst helpen ook mee, bijvoorbeeld bij het opknappen van het pand, de tuin en straks mogelijk ook bij sociale activiteiten met de vluchtelingen.  Van allerlei kanten komen donaties. Kapsters en schoonheidsspecialisten in opleiding bieden verzorging aan. School hebben versierde doosjes gemaakt met knutselspullen en toiletspullen. 

Wilt u spullen doneren, tolken en/of helpen? Kijk dan hier voor contactgegevens van Amerpoort. 

 

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Dianne van der Veen
Telefoonnummer
06-41284280
Dianne van der Veen