Nieuws

Aanbevelingen taskforce tbs moeten leiden tot daling behandelduur

12 januari 2015

De taskforce behandelduur tbs, onder voorzitterschap van Bas Eenhoorn, heeft maandag 12 januari haar aanbevelingen gepresenteerd aan staatssecretaris Teeven (VenJ) en voorzitters Jacobine Geel (GGZ Nederland) en Heleen Dupuis (VGN). De taskforce doet elf aanbevelingen, die moeten zorgen voor een verdere daling van de gemiddelde behandelduur in de tbs. Het voorstel van de taskforce doet geen afbreuk aan de maatschappelijke veiligheid die de tbs-maatregel biedt.

De aanbevelingen richten zich op alle fasen van de tbs, van instroom tot nazorg in de maatschappij. Deze zijn onder andere de prognose van de behandelduur bij oplegging van de maatregel, verscherping van de criteria voor de maatregel ‘1 jaar geen verlof’ na ongeoorloofde afwezigheid, toenemende uitstroom uit de longstay richting de ggz of gehandicaptenzorg en het eerder zoeken van aansluiting voor nazorgtrajecten. De waardering voor het tbs-stelsel in de strafrechtketen zal weer toenemen, wat leidt tot meer oplegging van de tbs-maatregel aan personen die de beveiliging en intensieve behandeling van de tbs nodig hebben.

Herstel van vertrouwen

Het ministerie van Veiligheid en Justitie, GGZ Nederland en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland hebben Eenhoorn en zijn taskforce de opdracht gegeven de gemiddelde behandelduur in de tbs terug te brengen tot acht jaar. Dit is van groot belang voor het herstel van het vertrouwen van rechters en advocaten in de tbs-maatregel en daarbij het behoud van deze effectieve maatregel. Onlangs is deze effectiviteit in de publicatie van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC)  over de recidivecijfers nogmaals onderstreept, de tbs-waardige recidive is zelfs slechts vijf procent.
Uitzonderlijk is dat de taskforce voor het eerst de gehele keten aan tafel brengt. Van advocaat en rechter, tot kliniek, reclassering, zorgverzekeraar en gemeente. In deze gezamenlijke inspanning ligt de kracht van deze taskforce behandelduur tbs.

De taskforce behandelduur tbs is een samenwerking tussen het ministerie van Veiligheid en Justitie, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en GGZ Nederland.

Foto van Johan van Ruijven
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan van Ruijven