Nieuws

Aanpak Trajectum centraal in uitzending KRO’s Kruispunt

20 januari 2016

Onder de titel ‘Mensen tussen wal en schip’ besteedt het KRO tv-programma Kruispunt in de uitzending op zondag 24 januari (23:05 uur, Ned 2) aandacht aan bemoeizorg. Voor deze uitzending is het Flexible Assertive Community Treatment (FACT) team van Trajectum gevolgd, terwijl een aantal medewerkers is geïnterviewd.

Kruispunt volgt de mensen van het FACT-team Zutphen in hun dagelijks werk en er staat een client met een verstandelijke beperking centraal, voor wie de maatschappij steeds ingewikkelder wordt. Hij loopt vast, raakt in de schulden, heeft verslavingsproblemen en komt veel meer dan gemiddeld in aanraking met justitie.

Het team van Trajectum bestaat uit psychologen, verslavingsdeskundigen, gedragstherapeuten en verpleegkundigen en heeft dagelijks contact, gedurende jaren. Tijdens de uitzending worden ook resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar effectiviteit van bemoeizorg, uitgevoerd door Robert Didden, hoogleraar in Nijmegen en wetenschappelijk onderzoeker bij Trajectum. 

FACT

FACT is een vernieuwende organisatievorm voor de zorg aan mensen met ernstige en complexe psychiatrische problemen. Het is een bewezen effectieve zorgvorm. Eén van de redenen voor het succes is de ‘ontschotting’ van de hulpverlening. De barrières tussen teams en organisatieonderdelen worden weggenomen, waardoor communicatie over en zorg voor patiënten aanzienlijk soepeler en sneller verlopen. Inmiddels zijn er in Nederland ruim negentig FACT-teams actief.

Foto van Johan van Ruijven
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan van Ruijven

Deze pagina is een onderdeel van: