Nieuws

‘The making of’ een reportage over Middin voor Brandpunt+

25 september 2018

Op donderdag 27 september a.s. zendt het tv-programma Brandpunt+ (KRO/NCRV) een reportage uit over de begeleiding van mensen met een licht verstandelijke beperking door Middin. Sanne Korhorn en Jennifer Zuijderwijk (begeleiders Specialistisch Team LVB Haaglanden) worden in deze uitzending gevolgd tijdens hun werk waarbij ze hun cliënten begeleiden volgens de methodiek LifeWise. In de uitzending maken we ook kennis met twee cliënten van Middin. Hoe kijken Sanne en Jennifer terug op deze opnames én hoe gaat dat nou, zo’n reportage maken? 

Jennifer wilde met de reportage vooral laten zien dat de doelgroep LVB+ heel divers is en dat deze mensen benaderd willen worden zoals iedereen. “Dat doen wij ook – we benaderen hen niet op een hulpverleners manier maar meer: wat heb je als cliënt nodig van ons.” Sanne: “Ik vind het belangrijk om te laten zien dat deze mensen er ook mogen zijn. En dat het voor kijkers duidelijk wordt dat er een grote groep mensen is die het niet redden in onze maatschappij en die het moeilijk hebben.” Jennifer vult aan: “En dat het niet hun eigen schuld is, omdat ze bijvoorbeeld een lager IQ hebben of bepaalde vaardigheden nooit hebben aangeleerd.

De cliënten die in de reportage voorkomen, Bianca en Ronald, zijn zorgvuldig uitgekozen en voorbereid. “Ik vond het belangrijk dat ze wisten waar ze ja tegen zouden zeggen – beseffen ze dat ze op tv komen? Ik heb echt drie keer gevraagd of mijn cliënt het wilde en ook of de familie het goed vindt,” zo vertelt Jennifer. Sanne: “We hebben het ook in het team overlegd. We hebben bewust niet te kwetsbare cliënten uitgekozen en ook geen kinderen.” Jennifer: “Een uitzending op tv mag ook geen negatieve gevolgen hebben voor hun situatie. Je ziet op tv toch dingen die niemand anders zien.
Lifewise
Sanne en Jennifer begeleiden hun cliënten volgens LifeWise, het methodisch kader dat Middin samen met Cordaan heeft ontwikkeld voor de begeleiding van mensen met LVB én bijkomende complexe problematiek (zoals veel schulden, gebrek aan woonruimte, verslaving etc). “Wij zíjn LifeWise. Dit methodisch kader is gestoeld op wat we in de praktijk al doen. In de reportage zie je daarvan een aantal elementen terug, zoals ‘onze presentie, onze bereikbaarheid, het concreet maken van zaken, het maken van afspraken, het meedenken en het gelijk actie ondernemen’. “Met LifeWise is Middin ook wel echt onderscheidend ten opzichte van andere organisaties,” zegt Jennifer.
Uitzending
Brandpunt+ heeft op drie verschillende dagen opnames gemaakt. Dat zijn intensieve dagen. “Het was echt een leuke samenwerking, waarbij wij ook zelf ideeën in konden brengen of onze eigen mening konden geven,” zegt Sanne. Het eindresultaat hebben Sanne en Jennifer al gezien en ze zijn beiden heel tevreden. Jennifer: “Ik vind het mooi om te zien hoe ze van al die beelden die ze hebben gemaakt – met 11 uur filmmateriaal! – deze reportage van 25 minuten hebben gemaakt. Het is mooi, integer gemaakt en de cliënten komen er goed in naar voren. Het geeft een goed inkijkje in het leven mensen met multi-problematiek en hoe hulpverleners daarmee om kunnen gaan.”
Dit is een verkorte weergave, lees het hele interview met Sanne en Jennifer op de website Middininbeeld
De uitzending van Brandpunt is te zien op donderdag 27 september om 21.00 uur op NPO 2. 

Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen

Deze pagina is een onderdeel van: