Nieuws

Kassa: Toegankelijkheid zorg voor gehandicapten nog steeds lastig

12 september 2016

Het tv-programma Kassa heeft de afgelopen twee jaar veel aandacht besteed aan mensen met een beperking die door de nieuwe wetgeving tussen wal en schip vallen, zo ook op 10 september. In deze uitzending kwam het voorbeeld van Marieke, een 20-jarige moeder met een licht verstandelijke beperking, uit de brandbrief van VGN-voorzitter Femke Halsema, tot leven. VGN-directeur Frank Bluiminck lichtte in de studio de problematiek toe en stelt dat de mens centraal moet komen te staan in plaats van de wet. 

Een filmploeg maakte een reportage in het moederkind-gezinshuis van Harold en Margriet Tjalsma waar Marieke woont. Marieke is een twintigjarige moeder met een licht verstandelijke beperking. Sinds de komst van de baby gaat het niet goed met haar. Zij moest met spoed opgenomen worden in een beschermde woonomgeving van het Moederkindhuis24/7 van Driestroom. Het Moederkindhuis24/7 biedt hulp in de vorm van zeven plekken voor intensieve begeleiding aan jonge moeders. Zij vangen Marieke op, maar wie betaalt de rekening? Er is geen wet die regelt dat Marieke samen met haar kind op een beschermde woonplek kan verblijven.

Systeemdwang

Volgens Frank Bluiminck, directeur VGN, gaat het fout omdat de wettelijke regels niet altijd passen op een specifieke zorgvraag. De Wet langdurige zorg, Wet maatschappelijke ondersteuning en Jeugdwet zijn star en inflexibel. Dit leidt ertoe dat teveel mensen met een beperking niet de hulp kunnen krijgen die zij nodig hebben om een volwaardig leven te leiden. Bluiminck: “De Wlz is er alleen voor langdurige ondersteuning. Meiden als Marieke maken gebruik van tijdelijke zorg maar daar kun je maar voor één jaar gebruik van maken. Ze zijn vaak net achttien jaar en vallen dan onder het volwassen recht. De eis die daarvoor geldt is dat je zelf een hulpvraag moet formuleren en dat is precies wat deze mensen niet kunnen. Ze zijn dan wel achttien jaar maar hebben een verstandelijk en emotioneel vermogen van een kind van twaalf”.

De VGN wil dat het individu weer centraal staat in de zorg. Volgens Bluiminck zijn mensen vaak van meerdere wetten en potjes afhankelijk en daar moet naar gekeken worden. “Bij gemeenten waar het goed gaat, zie je dat er vaak een welwillende ambtenaar is die het voor je oplost, maar dat zou standaard moeten zijn”.

De reportage kunt u terugkijken op de website van Kassa

Noortje Smit lachend
Wil je meer weten?
Neem contact op met Noortje Smit

Deze pagina is een onderdeel van: