Nieuws

Alliade brengt zingevingsspel uit voor mensen met beperking

24 september 2013

Zorggroep Alliade heeft een uniek spel uitgebracht dat ontspanning en zingeving bij elkaar brengt. Het zingevingsspel ‘Uit jezelf’ helpt onder meer mensen met een beperking zich bewust te worden en te uiten wat er echt toe doet in hun leven. Bovendien kan het zorgverleners, begeleiders en familieleden helpen om iemand beter te begrijpen en zo ook beter te ondersteunen.

Niet zomaar een spel
‘Uit jezelf’ is niet zomaar een spel. Mensen met een beperking vinden het vaak lastig om onder woorden te brengen wat zij moeilijk of belangrijk vinden. Voor ‘Uit jezelf’ is uitvoerig nagedacht over de vraagstelling. Bovendien maakt de spelvorm onderwerpen minder beladen. Zo worden antwoorden en gesprekken mogelijk over heel uiteenlopende thema’s die in het dagelijks leven niet snel ter sprake komen. Beginnend bij ‘ik’ kan het overgaan naar de leefomgeving, naar de mensen om iemand heen en zelfs naar spiritualiteit.

Goede resultaten
De bedenker van het spel, Dieke Heijs geestelijk verzorger Talant, ondervond met de demo-versie al vele positieve ervaringen. Dieke: “Door de ontspannen sfeer tijdens het spel voelen cliënten zich veilig en vertrouwd om te vertellen over dingen die voor hen belangrijk zijn. Het is een spel, maar het is ook echt. Het helpt de speler beter zicht te krijgen op zijn leven, dit wordt versterkt doordat de spelers hun verhalen met elkaar delen. Het verbindt mensen, zorgt voor onderling begrip, en geeft ook een aanleiding om te vertellen over dingen die iemand dwars zitten.”

Gebaseerd op zingevingsanalyse
De zingevingsanalyse ‘Zin zien, zoeken en beleven’ van de landelijke werkgroep zingevingsanalyse (VGVZ) inspireerde Dieke Heijs tot het ontwerpen van het spel. Samen met Tjitske Babois, tevens begeleider van Talant, heeft ze het spel verder uitgedacht. Collega’s van Vanboeijen, ’s Heerenloo, Lunetzorg en de Twentse Zorgcentra, tevens aangesloten bij de landelijke werkgroep, waren betrokken bij de doorontwikkeling. De Vrienden van Talant hebben het spel gefinancierd. Dieke: “Het is geweldig dat nu ook anderen de voordelen van het spel kunnen ervaren.” Het spel kan besteld worden via de website van Alliade en kost € 33,95.

Deze pagina is een onderdeel van: