Appeltjes van Oranje brengen mensen met én zonder beperking samen

'Samen Meer', zo luidt het thema van de Appeltjes van Oranje 2014. Het Oranje Fonds bekroont hiermee drie sociale initiatieven die op succesvolle wijze groepen mensen met en zonder beperking met elkaar verbinden. Het Fonds nodigt organisaties uit hun initiatieven voor te dragen.  

Jaarlijks reikt Koningin Máxima, beschermvrouwe van het Oranje Fonds, de Appeltjes van Oranje uit. De Appeltjes van Oranje zijn de meest prestigieuze prijs in het sociale domein.

Maatjesproject
De Appeltjes van Oranje worden in 2014 voor de twaalfde keer uitgereikt. Onder het motto Samen Meer zoekt het Oranje Fonds dit jaar naar sociale initiatieven die zich sterk maken voor het samenbrengen van groepen mensen met en zonder beperking.

Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, legt uit: “Het Oranje Fonds wil op duurzame wijze mensen bij elkaar brengen die elkaar niet vanzelfsprekend ontmoeten. Wij hopen daarom op veel aanmeldingen van bijzondere initiatieven die rond dit thema actief zijn. Voorbeelden zijn een maatjesproject waarbij studenten optrekken met leeftijdsgenoten met een beperking of een klussendienst in de buurt voor minder valide wijkbewoners.”

Appeltje van Oranje
De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan bijzondere initiatieven die zich inzetten voor verbetering van de maatschappelijke samenhang tussen verschillende groepen en een leefbare samenleving. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje in de vorm van een appeltje van oranje, ontworpen en gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van €15.000,-. In het verkiezingsproces van de komende editie kan het Nederlandse publiek voor het eerst ook stemmen op hun favoriet.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het € 30 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving.

Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.”

Voordrachten kunnen tot uiterlijk 30 september 2013 bij het Oranje Fonds worden ingediend. Kijk op www.oranjefonds.nl/appeltjes.