'AWBZ gaat compleet op de schop'

'AWBZ gaat compleet op de schop' en 'AWBZ wordt uitgekleed' koppen de Trouw en Volkskrant vandaag. Een groot deel van de AWBZ gaat over naar de gemeenten, waar de zorg onder de Wmo gaat vallen.

Daarmee wil het nieuwe kabinet een kern-AWBZ creëren; een AWBZ van 12 miljard euro per jaar voor de (zeer) zware zorg voor ouderen en gehandicapten.

Meer mensen met een beperking zullen thuis moeten blijven wonen. Rutte I had al besloten dat nieuwe cliënten met een zorgzwaartepakket VG 1 en VG 2 vanaf 2013 geen aanspraak meer hebben op verblijf in een instelling. Althans, ze mogen wel in een instelling wonen, maar ze moeten daar dan zelf voor betalen. Maar het kabinet Rutte II gaat nog een stap verder en vindt dat wonen en zorg ook gescheiden moet worden voor cliënten met een zzp VG 3 en 4.

Concreet betekent dit dat cliënten met een zzp 1 tot en met 4 alles zelf moeten gaan betalen, afgezien van hun zorg. Die zorg (verzorging, begeleiding, dagbesteding) valt straks onder de gemeentelijke Wmo. Maar die gemeenten krijgen ook nog eens te maken met bezuinigingen; ze krijgen slechts 75 procent van het huidige budget.

In de bijlage leest u de artikelen van vandaag in de Trouw en Volkskrant.