Nieuws

Pers schrijft over hoger beroep VGN vervoer dagbesteding

19 oktober 2012

'Gehandicapte kan niet naar dagbesteding' kopt de Volkskrant in haar editie van vandaag. Ook andere media, zoals regionale dagbladen, berichten over het hoger beroep van de VGN  over de bezuinigingen op het vervoer naar de dagbesteding van mensen met een beperking.

Gisteren vond de zitting van het hoger beroep plaats voor het Gerechtshof in Den Haag. De VGN plaatste daarover dit bericht. Het werd opgepikt door Zorgvisie.
De Volkskrant en de GPD (nieuwsbureau voor de regionale kranten) waren op de zitting aanwezig.

De Volkskrant


In de Volkskrant betoogt Jan van Hoek, bestuurder van de VGN en van Ipse De Bruggen, dat de bezuiniging haaks staat op de twintig jaar ingezette weg gehandicapten zoveel mogelijk te integreren in de samenleving: 'Wonen zoveel mogelijk in een woonwijk - niet op een instellingsterrein - en werken op een andere locatie.' Het uitgangspunt is dat een gehandicapte zoveel mogelijk kan kiezen waar hij overdag heen wil, de bakkerij in de buurt of een houtwerkplaats iets verderop. Daardoor stijgen de vervoerskosten natuurlijk. 'Maar dat komt niet doordat het vervoer inefficiënt is,' aldus Van Hoek. 'Een gehandicapte gaat heus niet voor zijn lol heel lang in een busje zitten,' voegt hij eraan toe.
Het artikel is opgenomen in de gedrukte versie van de Volkskrant van vandaag (en is via hun website alleen voor abonnees beschikbaar).GPD


Het nieuwsbericht van de GPD voegt toe dat minder uitgeven aan vervoer alleen kan als er minder wordt vervoerd. 'Bij vervoerders zit nauwelijksof geen rek. Hun marges zijn minimaal,' zegt Hans Schirmbeck, directeur van de VGN. 'Goedkoper kan het alleen als er gesneden wordt in de begeleiding van de gehandicapten, of als er meer groepsvervoer in plaats van individueel vervoer plaats zou vinden. Dit kan een flinke vergroting van de reistijd betekenen.'
Het GPD-bericht is onder meer geplaatst door:

  • het Eindhovens Dagblad
  • De Gelderlander
  • De Stentor

Verder besteden Zorg en Welzijn, het Nederlands Dagblad, Zorghulpatlas en Taxi Pro aandacht aan de zitting.

 

Deze pagina is een onderdeel van: