Nieuws

Bereid LVB’ers voor op de verkiezingen met ‘Stem jij ook?’

19 februari 2019

Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken om politiek bewust te worden en daadwerkelijk gebruik te maken van hun stemrecht. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart 2019 biedt ProDemos verschillende mogelijkheden om ze hier op voor te bereiden. Zo organiseert Prodemos workshops op locatie waarin de deelnemers op een interactieve manier worden geïnformeerd over de Provinciale Staten en ook gaan oefenen met stemmen. Een gesprek met een of meerdere (lokale) politici is onderdeel van het programma. Zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg kunnen zich hiervoor aanmelden, wees er wel snel bij! 

De stemjijook.nu is een website met veel informatie voor mensen met een licht verstandelijke beperking over de verkiezingen en stemmen, onder meer in de vorm van drie filmpjes. Voor professionals is er bovendien informatie te vinden over het aanbod van ProDemos. Daarnaast organiseert Prodemos workshops en maken ze een speciale verkiezingskrant.

Voorlichting in begrijpelijke taal

  • Voor kiezers met een (licht) verstandelijke beperking is de ‘Verkiezingskrant in Gewone Taal (2019)’ en de ‘Stem jij ook?-Verkiezingskrant’ beschikbaar. De Verkiezingskrant in Gewone Taal bevat heldere informatie in begrijpelijke taal over de provinciale statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen op woensdag 20 maart 2019. De krant is door ProDemos ontwikkeld in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven en Stichting Makkelijk Lezen. De krant gaat onder andere over: ‘Wat doet de provincie en wat doen de waterschappen?’ en ‘Waarom is het belangrijk om te gaan stemmen en hoe doe je dat?’ Deze kranten zijn gratis te bestellen en te downloaden in de webshop van ProDemos (www.prodemos.nl/webshop). 
  • Geef zelf een workshop met de gratis online Stem jij ook?-toolbox van ProDemos. De toolbox bestaat uit een handleiding, PowerPoint, filmpjes en materialen. Bijvoorbeeld het filmpje 'Waarom is het belangrijk dat ik stem voor Provinciale Staten'?
  • Of vraag een begeleider van ProDemos om de workshop 'ProDemos schuift aan: Stem jij ook?’ te geven. ProDemos begeleidt twaalf bijeenkomsten op locatie. Wees er snel bij! U kunt een aanvraag doen voor een workshop in  het reserveringssysteem van ProDemos. De bijeenkomsten kunnen plaatsvinden op een doordeweekse dag in de periode tussen 7 en 19 maart 2019.

Het project Stem jij wordt ondersteund door het NSGK, VSBfonds, Fonds verstandelijk gehandicapten en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). 

Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen

Deze pagina is een onderdeel van: