Nieuws

Bestuurder Bas van den Dungen neemt afscheid van Kentalis

20 december 2013

Bestuurder Bas van den Dungen vertrekt na bijna negen jaar bij Koninklijke Kentalis. Vanaf 1 maart a.s. start hij bij het ministerie van VWS als directeur-generaal Curatieve Zorg. Van den Dungen staat bekend als een bevlogen bestuurder, een creatieve denker en een betrokken mens. Mede onder zijn bestuur groeide Kentalis uit tot een landelijke kennisorganisatie voor mensen met een auditieve en communicatieve beperking. Ook is Bas van den Dungen sinds het najaar van 2010 bestuurslid bij de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Bas van den Dungen werd negen jaar geleden bestuurder van Viataal, een van de rechtsvoorgangers van het huidige Kentalis. Hij speelde een belangrijke rol bij de fusie van Viataal, Effatha-Guyot en Sint Marie.  Mede onder zijn bestuur is Kentalis uitgegroeid tot de grootste specialistische zorg- en onderwijsorganisatie in Nederland voor mensen met een auditieve en/of communicatieve beperking.

Het bijdragen aan de eigenwaarde van cliënten en leerlingen van Kentalis was een belangrijke motivatie voor Van den Dungen. Van den Dungen: “Eigenwaarde krijg je vooral door zo gewoon mogelijk mee te doen aan de maatschappij. Ook als je de pech hebt dat je bijvoorbeeld vanaf je geboorte een beperking hebt, wil je gewoon mee kunnen doen. Dagelijks zie ik in mijn organisatie prachtige voorbeelden. Bijvoorbeeld hoeveel eigenwaarde die dove jongeman krijgt die net met een diploma van school is gegaan en een leerwerktraject bij een schildersbedrijf aangeboden heeft gekregen. Ik vind dat zo mooi! Op zo’n moment ben ik dankbaar en trots dat wij als Kentalis daar een rol in hebben mogen spelen.”

Nu 5 jaar na de fusie vindt Van den Dungen het tijd voor een nieuwe uitdaging. “Natuurlijk is het nooit af. De grote veranderingen in de zorg en de invoering van passend onderwijs brengen Kentalis weer in nieuw vaarwater. Maar ik vind het tijd om het stokje over te geven. Lang kon ik me niet voorstellen wat ik na Kentalis zou willen, maar  directeur-generaal curatieve zorg is nou nét wel iets om heel enthousiast van te worden.”

Henk Bakker zal tot aan de indiensttreding van de nieuwe collega-bestuurder de portefeuille van Bas van den Dungen waarnemen.

Bron: Persbericht Kentalis

Meer informatie over Kentalis: www.kentalis.nl