Nieuws

Bewegen en gezond eten centraal binnen Middin Fit

12 november 2012

Fitte cliënten. Die zien we in de gehandicaptenzorg graag. Daarom start de Zuid-Hollandse zorgorganisatie Middin het programma Middin Fit. De gemeente Den Haag onderschrijft het belang van het programma door tot en met 2014 subsidie te verstrekken. Zo kan het aanvankelijk landelijk ingestoken beweegprogramma regionaal worden voortgezet en verder worden uitgebreid.

Eén van de onderdelen uit het programma is kookles van topkok Pierre Wind. In een gezamenlijk initiatief met het Haagse ROC Mondriaan worden drie cliënten en twaalf medewerkers samen met studenten van het ROC ondergedompeld in de wereld van Het Nieuwe Eten. Zij leren hier stap voor stap gezonder eten en hun kennis hierover te delen met (mede)cliënten.

Beweegprogramma dichtbij
Daarnaast wil Middin Fit het aantrekkelijk maken om in beweging te blijven. Bij voorkeur gebeurt dit zo dicht mogelijk bij het werk van cliënten. “In een eerdere fase kozen we voor training in de sportschool, maar we merkten dat die stap voor veel cliënten te groot is”, vertelt adviseur Paulien van de Linde van Middin. “De reis ernaar toe, het omkleden, de prikkels, het bleek te veel. Om die reden houden we het huidige beweegprogramma dichtbij in de activiteitencentra. Dit blijkt wél een succes. Cliënten pikken met veel plezier een half uur beweging in een speciaal ingerichte gymzaal mee. Dit onderdeel van het  beweegprogramma is opgezet in samenwerking met SGK, de sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking in en om Den Haag.”

Spelcomputer Wii
Middin wil echter ook buiten deze speciale lessen cliënten in beweging brengen. Van de Linde: “We zijn gaan kijken naar mogelijkheden om dicht bij het leven van de cliënt te blijven in combinatie met een stukje entertainment. Zo zijn we uitgekomen op de inzet van de populaire spelcomputer Wii. Voor hun studie Sport en Bewegen onderzoeken jongeren van ROC Mondriaan nu de mogelijkheden voor de inzet van deze computer in het dagelijks leven. We zien hierin veel mogelijkheden voor cliënten om spelenderwijs fit te blijven.”