Nieuws

Bezuinigingen AWBZ: Jos en Jaap, hoe lang nog samen?

27 februari 2013

Jos (ZZP 3) en Jaap (ZZP 4) wonen samen in een groepshuis voor mensen met een verstandelijke beperking van Philadelphia in Amsterdam-Noord. Als de voorgenomen bezuinigingen op de AWBZ doorgaan, mogen in de toekomst alleen nog mensen met een zwaar verstandelijke beperking in een groepshuis wonen. Mensen als Jos en Jaap zijn dan aangewezen op hulp van de gemeente. 'Een gevaarlijke beslissing', zegt Mathilde Corsten, gebiedsmanager van Stichting Philadelphia vandaag in een interview met de Volkskrant op 27 februari.

'Voor deze mensen is nu een heel netwerk opgebouwd. Dat valt dan weg. Wie gaat straks controleren of ze wel gezond eten, of ze überhaupt onder de douche gaan? Moet een gemeenteambtenaar dat straks doen? Volgens Corsten kunnen mensen zoals Jaap zich niet zonder constante begeleiding redden. 'Zij zijn misschien wel helder bespraakt, maar hebben het denkvermogen van een kleuter. Sommigen kunnen niet klokkijken, hebben geen notie van geld. Hoe moeten zij straks hun boodschappen doen?

Volgens onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam selecteert de staatssecretaris te streng: de dagelijkse zorg voor verstandelijk gehandicapten in ZZP 3 en ZZP 4 is te veel gevraagd voor huisartsen, de thuiszorg en familie en vrienden. Deze groepen kampen met een ernstige opeenstapeling van beperkingen en chronische ziekten.

U kunt de hele reportage van de Volkskrant lezen in de bijlage.

De VGN heeft de Tweede Kamer deze week een brief gestuurd waarin ze de Tweede Kamer waarschuwt dat mensen met zorgzwaartepakket VGN 3 door het regeerakkord in de verdrukking raken.

Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen

Deze pagina is een onderdeel van: