Nieuws

Cliënten SDW serveren koffie in ruil voor proefduik

11 november 2013

“Dat wil ik wel vaker doen”, zegt Reno van As enthousiast als hij het zwembad uit komt. Samen met huisgenoot Michael van As maakte hij een proefduik bij duikclub Passion4Diving. Als wederdienst hadden de beide mannen tijdens een thema-avond van de duikclub voor koffie en thee gezorgd. Een geslaagd voorbeeld van een ruildienst van SDW.

SDW ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking. De stichting startte dit najaar met het project Ruildiensten in de regio Bergen op Zoom. Met dit project zet SDW mensen met een verstandelijke beperking in hun kracht en laat ze meedraaien in en hun steentje bijdragen aan de samenleving. Een ruildienst is precies wat de naam zegt: je ruilt de ene dienst voor een andere.

Goede deal
Michael en Reno wonen allebei in woonlocatie Korenmarkt van SDW in Bergen op Zoom. Begeleider Madeleine van den Hoven had het al vaker met beide bewoners gehad over haar hobby: duiken. “Vanwege het tienjarig bestaan organiseerde onze duikclub Passion4Diving een thema-avond. We verwachtten best een grote opkomst en daarom hadden we voor de horeca extra hulp nodig. Ik bedacht dat dit een mooie deal in het kader van de ruildiensten kon zijn voor Michael en Reno. Zij hebben allebei horeca-ervaring en we hebben het vaak over duiken. Ik wist dat ze dat ook wel eens zouden willen ervaren. En zo is dus de ruildienst ontstaan.”

Onder de knie
Na een uitgebreide instructie kregen beide mannen afgelopen donderdagavond de duiksets opgetuigd. Na wat oefeningen hadden Michael en Reno het duiken zo goed onder de knie dat ze samen met de duikinstructeur in het diepe gedeelte van het zwembad op gemak een tijd rond konden zwemmen. “Super leuk!” vatte Michael de duikervaring samen. Reno: “Eerst dacht ik, ik kan het nooit allemaal onthouden, waar ik allemaal aan moet gaan denken. Maar eigenlijk ging het vanzelf. Alleen oren klaren, dat vind ik lastig.”

Oproep
Heeft u zelf ideeën voor ruildiensten? Dan kunt u contact opnemen met projectleider Margriet van Ginderen, margriet.van.ginderen@sdwzorg.nl of 088-25 93 390.

Over SDW
SDW begeleidt, ondersteunt en behandelt mensen met een verstandelijke beperking. Circa 925 betrokken en gekwalificeerde medewerkers en ruim 370 enthousiaste vrijwilligers zetten zich dagelijks in voor een Goed Leven voor ongeveer 1.345 cliënten. Naast ruim vijftig woon- en dagbestedingslocaties midden in de samenleving biedt SDW ook ondersteuning thuis en in het onderwijs aan cliënten en hun netwerk. Meer informatie vindt u op www.sdw.nl.