Nieuws

Code verantwoordelijk marktgedrag thuisondersteuning wordt AMVB

19 februari 2016

In 2015 heeft een aantal thuishulpaanbieders, gemeenten en vakbonden de handen ineen geslagen voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor medewerkers in de thuishulp. Samen willen ze voorkomen dat medewerkers en mensen die zorg nodig hebben, de dupe worden van teveel nadruk op een zo laag mogelijke prijs. Hiervoor is door partijen een code verantwoordelijk marktgedrag ontwikkeld. Deze code is vrijblijvend. Door het omzetten van de code verantwoordelijk marktgedrag naar een AMvB, gaat de vrijblijvendheid eraf.

Staatsecretaris van Rijn heeft gisteren aan de Tweede Kamer beloofd dat de code zal worden omgezet naar een AMvB. Ook in de  gehandicaptenzorg staan de tarieven en budgetten in de Wmo onder druk. Daarom heeft de VGN – net als een aantal andere branches - gevraagd om een AMVB verantwoord marktgedrag op te stellen voor alle ondersteuning vanuit de Wmo.

Wat er precies in deze nieuwe  AMvB wordt opgenomen is nu nog onduidelijk. Wel heeft Van Rijn aangegeven dat de AMvB alleen betrekking zal hebben op de Wmo en niet op de Jeugdhulp, waar de tarieven en budgetten ook onder druk staan. De  concepttekst van de AMvB wordt over een paar weken bekend gemaakt. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen via onze website.

Portretfoto Aart Bertijn
Wil je meer weten?
Neem contact op met Aart Bertijn