Nieuws

Complexe gehandicaptenzorg in de knel: ouders en bestuurders uiten hun zorgen

13 maart 2023

Ouders van kinderen die complexe gehandicaptenzorg nodig hebben en bestuurders van zorgorganisaties die deze zorg bieden, maken zich zorgen. Via verschillende media uiten zij hun angst dat er binnenkort afgeschaald moet worden door ontoereikende financiering. De VGN zette dit onderwerp eerder deze maand op de politieke agenda door 80 miljoen euro extra te vragen voor deze doelgroep.

Complexe gehandicaptenzorg

Column van bezorgde moeder: 'lk voel de angst van iedere ouder van een zorgintensief kind'

Stephanie van Witzenburg schrijft in een persoonlijke blog voor Stichting De Wereld van Anna Sophie over het belang van goede begeleiding: 'De begeleidster van de dagopvang kent Anna al jaren. Ze kent haar structuren, haar eigenaardigheidjes en patronen.' Als Anna begeleid wordt door mensen die haar niet begrijpen, weigert ze te eten. Dat is voor Van Witzenburg een grote bron van angst.

Ze schreef dit column na het lezen van de blog van VGN-directeur Theo van Uum, waarin hij schreef dat de intensieve gehandicaptenzorg dreigt vast te lopen. 'Toen ik de volgende dag een berichtje van het logeerhuis over Anna las, voelde ik ineens mijn grootste angst. Misschien wel de angst van iedere ouder van een zorgintensief kind. Misschien ook de angst van mensen die in de gehandicaptenzorg werken en onmisbaar zijn voor ons!'

Interview bestuurders in Zorgvisie: 'Durf kleur te bekennen'

Ook vanuit een ander perspectief van de gehandicaptenzorg worden zorgen geuit. In een artikel van Zorgvisie vertellen bestuurders Ella van Lingen en Henk Kouwenhoven van respectievelijk Reinaerde en Sherpa dat het moment nadert dat ze zullen moeten afschalen. Binnen enkele maanden moet er financiële steun komen, anders moeten de organisaties de zorg beperken en zo ver mag het niet komen, vinden zij. 

Van Lingen en Kouwenhoven benadrukken het als een maatschappelijke verantwoordelijkheid te zien om de complexe zorg te blijven bieden en vragen van de politiek ook betrokkenheid. ‘Durf kleur te bekennen’, zegt Van Lingen. ’Onderstreep dat de zorg voor mensen met een zwaardere zorgvraag waar te maken is op een manier die ook voor de komende jaren toekomstbestendig is georganiseerd. Wij zijn blij dat de branchevereniging VGN dit onderwerp op de politieke agenda heeft gezet en 80 miljoen euro extra voor deze doelgroep vraagt.’

Noortje Smit lachend
Wil je meer weten?
Neem contact op met Noortje Smit