Nieuws

Docu 'Ik hoor hier niet thuis' woensdagavond op NPO2

02 december 2014

Peter Schuster woont in een instelling voor verstandelijk gehandicapten in Purmerend. Regelmatig ontploft er iets in zijn hoofd, waardoor hij alle controle verliest. Met drummen en pianospelen weet hij zijn gedragsproblemen te beteugelen en indruk te maken op meisjes buiten de instelling. Hij droomt van een geliefde uit de gewone maatschappij. "Ik hoor in een gewoon huis, met een vriendin erbij en kinderen. Daar hoor ik thuis, niet hier."

Nieuw beleid heeft integratie als credo. Het moet afgelopen zijn met het wegstoppen van verstandelijk gehandicapten in de bossen. De bomen worden gekapt, onder gejuich gaat het terrein op de schop. Er komen nieuwe woningen zodat verstandelijk gehandicapten en ‘normale mensen’ door elkaar komen te wonen. Dit beleid lijkt de kansen voor Peter op een leven in de gewone maatschappij te vergroten.

Filmmaker Mercedes Stalenhoef volgde Peter Schuster tijdens het zeven jaar durende bouwproces en maakte de 2Doc 'Ik hoor hier niet thuis'. De documentaire gaat over integratie. Peter is in eerste instantie blij met de ontwikkelingen, maar langzaam maar zeker ontstaat er bij hem en bij zijn groepsgenoten onzekerheid, angst en stress.

"Weet je wat ik eng vind? Die mensen die je helemaal niet kent. En die mensen die in die nieuwe wijk gaan wonen, zijn dat nou normale mensen of gewone mensen?"

"Nou gewoon, normale mensen."

Wanneer de verhuizing achter de rug is, blijkt de verkoop van huizen voor ‘gewone mensen’ niet van de grond gekomen. De economische crisis zal hieraan debet zijn, maar ook rijst de vraag of ‘gewone mensen’ het geïntegreerd wonen wel willen omarmen. Peters dromen lijken verder weg dan ooit…

'Ik hoor hier niet thuis' is op woensdag 3 december om 23.00 uur te zien op NPO2.

Foto van Johan van Ruijven
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan van Ruijven