Nieuws van leden

Première documentaire ‘In mijn verhaal ben jij’: bewoners van de Heygraeff filmen hun blik op de wereld

Leestijd: 2 minuten
18 september 2023

Op 12 oktober 2023 gaat de documentaire feestelijk in première op De Heygraeff voor bewoners en begeleiders en ’s avonds is er een openbare vertoning waar iedereen welkom is met na afloop een nagesprek onder leiding van Vincent Bijlo.

Documentaire

Floor Hofman verbleef als gastkunstenaar op de Heygraeff

Documentairemaker Floor Hofman verbleef een aantal maanden als gastkunstenaar op Reinaerde De Heygraeff in Woudenberg, waar ruim 160 mensen met een ernstig-verstandelijke beperking wonen. Ze gaf bewoners een camera om hun dagelijks leven te filmen met de intentie om hun blik op de wereld te leren kennen. Zo was ‘cameravrouw’ Monika Terwisga hartstikke trots dat ze zelf kon filmen met een tablet die aan het tafeltje van haar rolstoel werd bevestigd. Ook vroeg Floor aan ouders om de interactie met hun kind te filmen.

Ontleren

Bewoners filmden zelf met meer of minder succes. Soms werd een filmcamera niet als filmcamera herkend. Floor moest haar ideeën bijstellen. En juist dat 'ontleren' is het thema van de documentaire ‘In mijn verhaal ben jij’ geworden. De film laat in beelden en interviews zien hoe Floor, begeleiders en familie leren meebewegen met wat bewoners aanreiken. En het laat zien wat zij over contact leren van bewoners die niets anders kunnen dan volledig in het hier en nu zichzelf zijn. Het levert ontroerende, grappige, openhartige en vooral hele eerlijk beelden op. En gespreksstof over de autonomie van mensen die in grote mate afhankelijk zijn van zorg.

Filmpremière en nagesprek met Vincent Bijlo

Op maandag 12 oktober gaat de film feestelijk in première op De Heygraeff. Overdag zijn er twee vertoningen speciaal voor bewoners en begeleiders om 10.30 uur en 13.30 uur. ’s Avonds is iedereen van harte welkom: van zorgmedewerkers binnen en buiten Reinaerde, familie van de bewoners, inwoners uit de regio Woudenberg/Utrecht/Amersfoort tot mensen die geïnteresseerd zijn in kunst en ontwerp met maatschappelijke impact.

Naar aanleiding van de filmpremière vindt er ’s avonds een nagesprek plaats over de thema’s in de film. Vincent Bijlo (cabaretier, schrijver, columnist) is moderator van het nagesprek. Side-kick is Madeleine Kardolus, strategisch adviseur bij Reinaerde.

De filmvertoning start ’s avonds om 19.45 uur. Het nagesprek duurt tot uiterlijk 21.30 uur. Zaal open: 19.30 uur. Er is ruimte voor 150 genodigden. Je kunt je aanmelden voor de première via bit.ly/film-floor

Vertoningen in Van Abbemuseum

 De documentaire is onderdeel van het project Re-creatie waarin kunst en ontwerp de verbindende schakel vormt tussen De Heygraeff en de (recreatieve) omgeving. Het project Re-creatie wordt financieel ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie.Fragmenten van de documentaire zullen ook worden vertoond in het van Abbemuseum (Eindhoven) van 7 oktober - 19 november 2023 als onderdeel van de presentatie ‘The space between us’ van de Embassy of Inclusive Society ter gelegenheid van de Dutch Design Week 2023.

Over Floor Hofman

Filmmaker Floor Hofman werd opgeleid aan de Design Academy in Eindhoven. Ze is documentairemaker, ontwerper en gepassioneerd interviewer. Ze co-creëert met verschillende culturele en sociale groepen om verhalen te vertellen. De verhalen zijn klein en persoonlijk en werpen een licht op dat wat gewoon lijkt en daarom over het hoofd wordt gezien. Tegelijkertijd gaan ze in op grotere sociaal-culturele thema's. In de documentaire ‘Schatten van Woensel-West’ (2018) liet Floor tien kinderen uit de wijk Woensel-West in Eindhoven hun eigen wijk filmen en dat wat voor hen belangrijk is. In de documentaire ‘Starting points” (2019) portretteerde ze een sociale woningbouwgemeenschap in Taiwan. De films van Floor worden vertoond op filmfestivals in binnen- en buitenland.