Doedels voor mensen met ernstige beperkingen

Om mensen met ernstige meervoudige beperkingen het leven actiever te laten beleven, ontwikkelden Heleen Bense en Marianne van Vuuren de methode Doedels. Met deze methode betrek je cliënten bij activiteiten in en om het huis, zoals ramen lappen, tuinieren en de auto wassen. Cliënten beleven hier veel plezier aan én het stimuleert hun ontwikkeling, stellen beide ontwikkelaars in een interview met Zorgwelzijn.nl.

'Het leven overkomt mensen met ernstige meervoudige beperkingen in hoge mate.' Dat stelt Heleen Bense-van Swigchem, coach spelactiviteiten voor mensen met EMB en trainer Doedels. Zij werkt al meer dan twintig jaar met cliënten met EMB bij 's Heeren Loo Zorggroep, een grote organisatie die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt. 'Toch kunnen ook mensen met EMB plezier beleven aan alledaagse activiteiten en materialen', is de overtuiging van Heleen. 'Je kunt deze bovendien benutten om hun zintuigen te stimuleren.'

Samen met ergotherapeut Marianne van Vuuren bedacht Heleen een methode om mensen met EMB meer te betrekken bij wat er om hen heen gebeurt. Zij ontwikkelden en testten deze aanpak vier jaar lang uitgebreid in de praktijk.

Snoezelen
'Aanvankelijk was Doedels bedoeld voor pubers, omdat we merkten dat de overgang van de kinderdagbesteding naar de dagbesteding voor volwassenen dikwijls niet goed verliep', legt Heleen uit. 'De dagbesteding voor volwassenen bestond vaak uit snoezelen en muziek. Prettig, maar ook tamelijk passief. Wij wilden graag iets actievers. Dat werd Doedels. We merkten dat de methode bij veel jongeren een glimlach op hun gezicht toverde. Toen besloten wij om deze ook uit te proberen bij volwassenen en ouderen. Bij deze groepen viel Doedels eveneens in de smaak.'

Handboek
Marianne en Heleen legden hun methode vast in een Handboek Doedels. Dit beschrijft activiteiten in en om het huis aan de hand van twaalf thema's: ramen lappen, stoffen en zuigen, band plakken, klussen, auto wassen, tuinieren, soep koken, baby verzorgen, afwassen, kleding wassen, voetballen en persoonlijke verzorging/relaxen. Bij ieder thema horen spelsuggesties en een keur aan tips voor materiaalgebruik.

Lees het volledige artikel over de methode Doedels op de website van Zorgwelzijn.nl.

Meer informatie over de methode Doedels, het handboek en de training is te vinden via www.methodedoedels.nl.

Deze pagina is een onderdeel van