Nieuws

Gertrude van den Brink neemt afscheid: 'De Ghz mag het debat best wat steviger aangaan'

14 januari 2020

Gertrude van den Brink, bestuursvoorzitter van Middin en oud-bestuurslid van de VGN, nam op dinsdag 14 januari afscheid van de zorgaanbieder waar ze 7,5 jaar aan het roer stond. De zorgmanager van het jaar 2018 loodste haar eigen organisatie én de sector door vele vraagstukken, wetswijzigingen, dilemma’s en veranderingen.

GertrudeVandenBrink3.jpg

In een openhartig interview, samengevat in een podcast, deelt ze complimenten uit, maar ze is ook kritisch. Bijvoorbeeld over de lobbykracht van de sector. “Met de redelijkheid die de gehandicaptensector kenmerkt, maak je vrienden. Maar als het op een partijtje knokken aankomt, kunnen andere zorgsectoren beter uit dit vaatje tappen. We zouden het debat best wat steviger mogen aangaan.”

Tijdens het omkijken berijdt ze nog eenmaal haar stokpaardje: het persoonsvolgend maken van zorg. Maar ook de reorganisatie van Middin komt aan bod, tegen het decor van de stelselherziening. En ze neemt het op voor de zorgprofessionals, die in haar ogen “ten opzichte van collega’s in overige zorgsectoren te weinig verdienen, terwijl ze gelijkwaardig werk verrichten.”

Verder komt het glazen plafond aan bod (“Ik keek onlangs tijdens een algemene ledenvergadering van de VGN door de zaal en dat ziet er nu gelukkig een stuk fleuriger uit dan toen ik begon”). Aan het einde van het gesprek licht ze een tipje op van de sluier die nu nog haar professionele toekomst maskeert.

Foto van Johan van Ruijven
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan van Ruijven