Nieuws

Gertrude van den Brink ‘Zorgmanager van het Jaar 2018’

19 april 2018

Gertrude van den Brink is op 19 april benoemd tot ‘Zorgmanager van het Jaar 2018’. Ze volgt Ernst Kuipers op, bestuursvoorzitter van Erasmus MC. De prestigieuze prijs, met de bijbehorende Zorgvisie Excellence Trofee, is voor de 20e keer toegekend.

glimlachende vrouw in gele blouse houd twee beelden vast

De Middin-bestuurder versloeg in een spannende eindstrijd Peter Langenbach (Maasstad Ziekenhuis en Spijkenisse Medisch Centrum) en Mark van Houdenhoven (Sint Maartenskliniek). Juryvoorzitter en voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland André Rouvoet liet de volle zaal lang in onzekerheid, maar liet geleidelijk aan toch doorschemeren wie de titel zou krijgen.De winnaar gaf samenwerking belangrijke impulsen, hield de zakelijke kant van de organisatie op orde, gaat de dialoog aan met de medewerkers om draagvlak te krijgen voor verandering in de organisatie, gebruikt kernwaarden als vertrekpunt voor een nieuwe visie en verbetert de zorg met een nuchtere blik.” De kenners wisten genoeg...

Onderscheidend

Toen de titel onder luid gejuich was toegekend, kon Rouvoet Gertrude van den Brink wat nadrukkelijker complimenteren. “De herijking van de kernwaarden die ze bij Middin in gang zette en de ontwikkeling van een nieuwe visie - het Middin-kompas – maakten indruk. In de afgelopen jaren heeft ze bovendien een Regiomodel ingevoerd en het aantal managers gehalveerd. Ondersteunende diensten werden aangepast aan het primaire proces. Ze stelt de zelfstandigheid en keuzevrijheid bij mensen met een beperking voorop. Ze geeft daartoe haar medewerkers ruimte om vakmanschap te ontwikkelen. Gelijktijdig hield ze de organisatie financieel gezond. Gemeenten en andere stakeholders beschouwen Middin als een professionele partner."

Drijfveren

De genomineerden moesten in de eindstrijd in een essay hun visie gegeven op het vak, hun persoonlijke drijfveren toelichten en de ontwikkeling van hun organisatie in beeld brengen. Harde eisen waren dat de kandidaten een stempel drukken op de resultaten van de organisatie, verbindende en vernieuwende ideeën hebben over de inrichting van de zorg en dat ze sensitief zijn voor de wensen en verwachtingen van de maatschappij.

Hoog niveau

In haar dankwoord sprak de nieuwe titelhouder complimenten uit over het niveau van de zorg in Nederland, haar eigen organisatie en de VGN. “Mijn opgave is om de waarde van Middin tot leven te brengen zodat we echt impact kunnen leveren op de levens van mensen. Ook wil ik de gehandicaptenzorg steviger op de kaart zetten. We zijn een branche die echt voorop loopt in de gezondheidszorg met ons vernieuwde kwaliteitskader en onze gedragen koers op persoonsvolgende zorg.” 

Gertrude van den Brink is sinds 2012 werkzaam bij Middin, vanaf 2014 als voorzitter van de Raad van Bestuur. Aan Middin zijn 5.000 cliënten verbonden en er werken 3.000 medewerkers op 180 locaties in Zuid-Holland.

 

Foto van Johan van Ruijven
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan van Ruijven

Deze pagina is een onderdeel van: