Nieuws

Geslaagd werkbezoek Mona Keijzer

11 januari 2013

“In activiteitencentrum Zuidwester en De Walnoot gezien wat dagbesteding voor cliënten met uiteenlopende beperkingen betekent. Op de dagbesteding is de staatssecretaris nu aan het studeren. Gelukkig maar. In het regeerakkoord was die vervallen”, twittert CDA-kamerlid Mona Keijzer op 8 januari na haar werkbezoek aan drie Leidse locaties van de Gemiva-SVG Groep. In woonlocatie Apollotoren, kinderdagcentrum De Walnoot en activiteitencentrum Zuidwester maakte zij kennis met mensen met een verstandelijke beperking, hun vertegenwoordigers en medewerkers van de Gemiva-SVG Groep.

In activiteitencentrum Zuidwester vertelt cliënt Daniëlle dat zij iedere woensdag oud papier ophaalt bij supermarkt Hoogvliet. “In de cliëntenraad spraken we over werk dat cliënten zouden kunnen doen voor de wijk”, licht locatiehoofd Greet van Gils toe. “Ik noemde als voorbeeld dat ze oude folders van de Hoogvliet zouden kunnen wegbrengen naar het oud papier. Een half uur later had Daniëlle een tekening gemaakt van de Hoogvliet met daarnaast zichzelf. ‘Ik wil papier wegbrengen’, had ze er onder laten schrijven. Nu is er een afspraak met de supermarkt dat zij dat elke woensdag doet. Barend helpt met sjouwen.”

Afspraken gemeente
Greet van Gils vertelt ook over het goed lopende zwerfvuilproject. “We hebben een convenant met de gemeente dat wij in de wijk zwerfvuil prikken. De gemeente heeft ons hiervoor de benodigde materialen gegeven. De reacties vanuit de wijk zijn enorm positief. De groep wordt al veel herkend. De cliënten zijn supertrots en vinden het fantastisch. Zodra ze hun hesje aan hebben en die grijper in hun handen, beginnen ze helemaal te stralen.”

Cliënt Nathalie van der End wil Mona Keijzer graag nog even onder vier ogen spreken. “Ik heb haar verteld over mijn werk. Ik ben telefoniste/receptioniste. Maar ik heb ook verteld dat mijn vorige werkplek door bezuinigingen is verdwenen. Het was een bakgroep en een winkel waar we zelfgemaakte producten verkochten. Ik was blij dat ik dit aan Mona Keijzer kon vertellen. Ze heeft goed naar me geluisterd.”

Bezuinigingen
Gerard Gerding, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Gemiva-SVG Groep, vergezelde Mona Keijzer tijdens het werkbezoek. “Het was een goed bezoek waarin we konden laten zien wat onze ondersteuning betekent voor mensen met een beperking en hun familie. Ook hebben we met haar gesproken over de gevolgen van de maatregelen in het Lenteakkoord en regeerakkoord, zoals de forse bezuinigingen op het gehandicaptenvervoer.
Een kinderdagcentrum als De Walnoot heeft een regionale functie. Doordat uit de hele regio kinderen naar De Walnoot komen, zijn er voldoende cliënten om zo’n gespecialiseerd centrum met de bijbehorende voorzieningen mogelijk te maken. Dat komt onder druk te staan als er geen geld is om de kinderen hiernaartoe te brengen.”

“Ik zie het niet”
In woonlocatie Apollotoren maakte Mona Keijzer kennis met enkele bewoners, ouderen met een verstandelijke beperking. De mensen die in deze woonlocatie wonen, zijn geïndiceerd voor een zorgzwaartepakket 3, 4 of hoger. In het regeerakkoord is afgesproken dat de gemeenten de verantwoordelijkheid voor de ondersteuning van deze burgers in een constructie van scheiden zorg en verblijf gaan dragen. Mona Keijzer via Twitter: “Ik ben zeer benieuwd naar de hoofdlijnenbrief van staatssecretaris van Rijn, waar in komt te staan hoe het extramuraliseren van zzp4 voor deze mensen moet. Ik zie het niet.”

Mona Keijzer
Mona Keijzer is sinds september 2012 lid van de Tweede Kamer. Tussen 2007 en 2012 was ze wethouder in Purmerend, waar ze wmo en welzijn, zorg en jeugdzorg, sport en recreatie in haar portefeuille had. Mona Keijzer is onder andere lid van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Ook op haar blog kijkt Mona Keijzer terug op de werkbezoeken die ze afgelopen week heeft afgelegd. Klik hier voor haar blogbericht.