Nieuws

GHZ dreigt weer plaats te moeten maken voor andere sectoren betreft vaccinatie

03 februari 2021

Door leveringsproblemen met AstraZeneca staat opnieuw de vaccinatiestrategie ter discussie. In een brief aan de Tweede Kamer doet de VGN een zeer dringend beroep op de fractievoorzitters om minister Hugo de Jonge op te roepen vast te houden aan zijn eerdere belofte om medewerkers in de gehandicaptenzorg als eerste te vaccineren met AstraZeneca.

Vaccinatie2

Op donderdag 4 februari debatteert de Tweede Kamer met de minister over de ontwikkelingen rond het coronavirus, waarbij zeker ook de vaccinatiestrategie ter sprake zal komen. Met de brief roept de VGN op om vast te houden aan eerdere afspraken en de huidige vaccinatiestrategie niet aan te passen. Zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg moeten vooraan in de rij blijven staan.

Zwart scenario

De gehandicaptenzorg koerst af op een zwart scenario als er niet snel wordt gevaccineerd. De derde golf komt eraan. De Britse coronavariant maakt een snelle opmars. Het zorgt er niet alleen voor dat cliënten extra risico op besmetting lopen, maar ook dat de zorgcontinuïteit ernstig wordt geraakt als meer zorgmedewerkers uitvallen. Het ziekteverzuim is bij veel zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg hoger dan in de ziekenhuizen.

Geen afschaling van zorg mogelijk

Daar komt bij dat zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg, de zorg op woonlocaties niet kunnen afschalen. De gehandicaptenzorg heeft geen uitwijkmogelijkheden en de ontwikkelingen rond het virus dreigen de sector klem te zetten. De VGN ontvangt dagelijks meldingen van nieuwe corona-uitbraken bij haar leden.

Verkeerd beeld

Vaccinatie van zorgmedewerkers kan ook niet langer worden uitgesteld, omdat het overgrote deel van de cliënten in de gehandicaptenzorg nog niet - en ook niet op korte termijn - gevaccineerd is. Anders dan de beeldvorming in de afgelopen weken mogelijk suggereert, is nog geen 25% van de cliënten in de gehandicaptenzorg gevaccineerd. Onder meer omdat ook het Moderna-vaccin maar heel beperkt -  in een klein aantal regio’s – beschikbaar is.

Zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg moeten daarom, samen met de medewerkers in de verpleeghuizen en wijkverpleging, vooraan in de rij blijven staan. Een wijziging in vaccinatiestrategie zou betekenen dat zowel cliënten, als de zorgmedewerkers die met hen werken, nog langer en onnodig onbeschermd blijven tegen het virus. Dit is een onverantwoorde situatie.

U leest de brief aan de fractievoorzitters hieronder.

Redactie VGN