Nieuws

Greet Prins (Philadelphia): Hevel zware gehandicaptenzorg niet over

23 januari 2013

‘Ik hoop niet dat staatssecretaris Martin van Rijn van VWS in februari beslist om ook gehandicapten met een zorgzwaarte van het niveau drie en vier over te hevelen naar de Wmo.’ Dat zegt bestuursvoorzitter Greet Prins van gehandicaptenzorgaanbieder Philadelphia Zorg in een interview met Zorgvisie.

In februari komt staatssecretaris Van Rijn met een brief aan de Tweede Kamer over de hervormingen van de AWBZ. Bestuursvoorzitter Prins hoopt dat Van Rijn vooral zal inzetten op besparing via innovatie en een meer praktische aanpak. 'We kunnen heel veel bereiken en besparen als we een cultuuromslag maken in de gehandicaptenzorg. Anders nadenken over wat we cliënten zelf kunnen laten doen en wat per sé geregeld moet zijn. Maar om mensen met het verstand van een achtjarige helemaal verantwoordelijk te maken voor hun eigen reilen en zeilen is wat mij betreft geen heilzame weg.'

Lees het volledige artikel op de website van Zorgvisie.


'Dit moet een vergissing zijn'

Vandaag besteedde actualiteitenrubriek EenVandaag ook aandacht aan de bezuinigingen op de gehandicaptenzorg. VGN-voorzitter Heleen Dupuis zegt daarover: "Ik denk dat het een vergissing is en ik kan me niet voorstellen dat ze dit handhaven."

Aanleiding voor de aandacht in EenVandaag is het filmpje dat de VGN over de bezuiniging op zorgzwaartepakket VG 4 maakte en naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In dat filmpje staat Harry centraal, 83 jaar oud en al 80 jaar verstandelijk niet ouder dan 3.

Deze pagina is een onderdeel van: