Nieuws

Wie zorgt er straks voor Fred?

30 januari 2013

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (PvdA) wil dat de kosten voor de gehandicaptenzorg worden geschrapt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. De verantwoordelijkheid voor verstandelijk gehandicapten komt dan bij de gemeenten te liggen. Hoe pakt de gemeente Amsterdam dit op? De Amsterdamse nieuwssite NAP schreef hierover het artikel 'Wie zorgt er straks voor Fred?'

Fred is 63 jaar en ziet er uit als een bejaarde man, maar in zijn hoofd blijft hij altijd een kind van zes. Daarom woont hij in een van de zevenhonderd woonhuizen van zorginstelling Philadelphia. Zijn begeleiders vertellen hem wanneer hij moet douchen, tanden poetsen of de tafel dekken. Hij kan dat namelijk allemaal wel, maar het zelf bedenken? Dat lukt niet.

Fred is een van de dertienduizend mensen in Nederland met een zorgzwaartepakket VG 3. Een groep waarvan het kabinet wil dat ze hun zorg thuis ontvangen in plaats van in een instelling. En eenmaal thuis moeten ze in een keukentafelgesprek afspraken maken over hoe de gemeente hun zorg- en ondersteuningsvraag kan compenseren.


Geen goed idee

Rob van de Beek, directeur van Philadelphia Zorg in Amsterdam, vindt dat geen goed idee. Hij vraagt zich af of de gemeente Amsterdam wel genoeg expertise heeft om deze mensen op te vangen. “De gemeente gaat straks kijken welke hulp naar wie gaat. Maar het bepalen van de hulpvraag voor mensen met een ZZP drie of vier is nog niet zo simpel. Je moet ze kunnen aanvoelen, daar gaat vaak een langdurige relatie mee gepaard.” Lees hier het volledige artikel Wie zorgt er straks voor Fred?


Onacceptabel

Het verhaal van Fred lijkt op dat van Harry, een cliënt van 's Heeren Loo met zorgzwaartepakket VG 4. Ook deze groep moet in de toekomst thuis gaan wonen. Of als de instelling die mogelijkheid biedt, kan de cliënt woonruimte in de instelling huren. Maar dat moet hij dan zelf betalen. De VGN heeft een reportage gemaakt over Harry om de Tweede Kamer te laten zien wat de zorg en ondersteuning van cliënten als Harry inhoudt. Wij verzoeken de Tweede Kamer met klem om in het debat over de langdurige zorg aan te dringen op het heroverwegen van het besluit om ZZP VG 4 te extramuraliseren (zo heet de ontwikkeling).

Ook VGN-voorzitter Heleen Dupuis is het niet eens met het extramuraliseren van ZZP VG4. In een interview met actualiteitenrubriek EenVandaag noemde ze de maatregel onacceptabel. En Greet Prins, bestuursvoorzitter van VGN-instelling Philadelphia Zorg, doet een zelfde oproep. In Zorgvisie zegt zij: "Ik hoop niet dat staatssecretaris Martin van Rijn van VWS in februari beslist om ook gehandicapten met een zorgzwaarte van het niveau drie en vier over te hevelen naar de Wmo."

Deze pagina is een onderdeel van: