Nieuws

Grote voorleesfeest stimuleert leesplezier slechtziende en blinde kinderen

28 november 2013

In het kader van het Jaar van het Voorlezen vindt op zaterdag 30 november in het Spant! in Bussum Het Grote Voorleesfeest plaats. Een leuke en informatieve dag over lezen voor kinderen met een visuele beperking vanaf vier jaar en ouder. Bekende gezichten zijn aanwezig om het evenement op te luisteren. Lisa Wade, van het tv-programma Klokhuis, ambassadeur van het Jaar van het Voorlezen Gerda Havertong en de kinderboekenauteurs Paul van Loon en Anke Kranendonk zijn van de partij.

Centraal tijdens het feest staat het (voor)leesplezier voor slechtziende en blinde kinderen en het informeren van hun ouders over nieuwe lees- en prentenboeken voor hun kind. Lezen met een visuele beperking is op verschillende manieren mogelijk met verschillende hulpmiddelen. Er zijn kinderboeken in aangepaste leesvormen: braille, gesproken of grote letter boeken en is er informatie over (voor)lezen (voor de ouders). Nieuw in het aanbod zijn de voelboekjes voor de allerkleinsten en de JumboLetter-boeken voor de jeugd. De nieuwe uitleenservice hiervan wordt deze dag gepresenteerd aan de ouders en hun kinderen.

Wat is er zo leuk aan lezen?
Lezen is ontspannend, het stimuleert het krijgen van een goedtaalgevoel, het prikkelt de hersenen, zet aan tot nadenken en wakkert de creativiteit aan. Boeken genoeg, dus voor ieder wat wils. Het Grote Voorleesfeest biedt kinderen met een visuele beperking de mogelijkheid om te ontdekken wat voor hen het meest passend is. Gerda Havertong draagt voor uit haar lievelingsboek. Anke Kranendonk leest voor uit haar mooiste boeken en Paul van Loon heeft een muzikale voorstelling met fragmenten uit zijn spannende boeken, zoals Dolfje Weerwolfje. Daarnaast is er een interactief poppentheater voor de allerkleinsten. Lisa Wade vraagt kinderen naar hun lievelingsboek en in de lunchpauze kunnen de kinderen luisteren naar twee voorlezers in de foyer. Het Voorleesfeest duurt van 10.30 uur tot 14.00 uur.

Initiatiefnemers
Het Grote Voorleesfeest is een gezamenlijk initiatief van organisaties die werken met en/of voor kinderen met een visuele beperking: Koninklijke Visio, Bartiméus, Dedicon, Stichting Aangepast Lezen, Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB) en Vereniging van Leesgehandicapten (NLBB). De Leescoalitie ondersteunt hierbij als organisator van het Jaar van het Voorlezen. Het Grote Voorleesfeest is financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en Stichting Novum.