Nieuws

Han Nakken Prijs voor Vera Munde en Paula Sterkenburg

13 november 2012

De Han Nakken Prijs 2012 is toegekend aan Vera Munde van de Rijksuniversiteit Groningen en Paula Sterkenburg van de Vrije Universiteit Amsterdam.

De Han Nakken Prijs, genoemd naar de in 2010 overleden hoogleraar, is bestemd voor de beste wetenschappelijke prestatie en de opmerkelijkste praktijkprestatie op het gebied van personen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen.

Vera Munde krijgt de wetenschappelijke prijs voor haar artikel ‘Catch the wave’, dat verscheen in het tijdschrift ‘Child: care health and development’. In dat artikel toont zij aan dat de alertheid waarmee mensen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen reageren op stimuli een golfpatroon vertoont. Het is voor begeleiders in de praktijk belangrijk deze golven te herkennen, zodat de cliënten optimaal kunnen worden gestimuleerd. Munde was eerder genomineerd voor de Ds. Visserprijs 2012 voor haar proefschrift over ditzelfde onderwerp.

De praktijkprijs gaat naar Paula Sterkenburg voor haar boek ‘Vertrouwensrelatie voor ontwikkeling’. In dit boek legt zij uit wat het belang is van een vertrouwensrelatie tussen mensen met een ernstige verstandelijke of meervoudige beperking en hun begeleiders en geeft zij praktische tips voor het opbouwen van zo’n relatie.

De prijzen, waaraan een bedrag van 2500 euro is verbonden, worden in Groningen uitgereikt op 2 december. Herman Meininger, bijzonder hoogleraar Sociale integratie van mensen met een verstandelijke beperking aan de VU, zal bij die gelegenheid de Han Nakken Lezing houden.

portretfoto van Johan de Koning
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan de Koning