Nieuws

Handreiking Aangepaste Vakanties krijgt RIVM-stempel 'veilig'

29 juni 2020

De VGN ontwikkelde in samenwerking met reiskoepel ANVR en de bij hen aangesloten, gespecialiseerde reisorganisaties de ‘Handreiking Aangepaste Vakanties’ met daarin Covid-19-maatregelen. Tal van maatregelen staan hierin beschreven, zoals het dragen van een mondkapje tijdens vervoer, hygiënemaatregelen en gezondheidschecks. Het RIVM heeft het stempel ‘veilig’ aan de handreiking toegekend.

Handreiking Aangepaste Vakanties vier mannen omarmen elkaar

Veel Nederlanders zien aan de vooravond van de zomervakantie toch de mogelijkheid om op reis te gaan nu veel Europese bestemmingen weer open zijn. Tijdens de coronacrisis zijn velen zich bewust geworden hoe belangrijk sociaal contact is en het samen ondernemen van activiteiten. En dit geldt óók voor de reiziger met een beperking of die wat extra zorg nodig heeft.

Voorkomen van sociaal isolement

'Vakantie en vrijetijdsbesteding voorkomen een sociaal isolement en dragen bij aan de fysieke en mentale onafhankelijkheid, maar vergroten ook de leefwereld van mensen met een beperking en biedt hen nieuwe ervaringen. We zien dat het ook ouders en verzorgers even lucht geeft, omdat de zorg tijdelijk wordt overgenomen', zegt Johan van Ruijven van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. 'Maar natuurlijk zijn ook hier coronaregels van toepassing, al is het praktisch niet altijd haalbaar om 1,5 meter afstand te houden. Helpen bij persoonlijke verzorging of het verlenen van zorg lukt nu eenmaal niet altijd op afstand.'

Platform voor aangepaste vakanties

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: 'De ANVR biedt ook een platform voor reisorganisaties die zich specifiek richten op aangepaste vakanties. Deze reisorganisaties organiseren in Nederland onder andere groepsvakanties en logeerweken, speciaal voor mensen met een beperking die intensieve begeleiding en/of zorg nodig hebben'. In Nederland zijn naar schatting ruim 2 miljoen mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. En als gevolg van de vergrijzing groeit de groep mensen die begeleiding en/of zorg nodig hebben tijdens hun vakantie, gestaag.

Handreiking

Vanaf 1 juli mogen ook contactberoepen in de vakantie- en vrijetijdsbesteding weer worden uitgevoerd. Tijdens de aangepaste vakanties blijven de algemene maatregelen van het RIVM het uitgangspunt. Daarom zijn ANVR en VGN blij dat aan deze handleiding het predicaat ‘veilig’ is meegegeven. Tal van maatregelen staan hierin beschreven, zoals het dragen van een mondkapje tijdens vervoer, hygiënemaatregelen en gezondheidschecks. Zo wordt gezorgd dat zowel tijdens de reis, het verblijf als de activiteiten ook mensen met een beperking weer veilig op stap kunnen.

Downloads

Redactie VGN

Deze pagina is een onderdeel van:

Thema: