Nieuws

(H)erken jij dementie

03 oktober 2019

De nieuwe campagne '(H)erken jij dementie bij mensen met een verstandelijke beperking' werd gepresenteerd op de landelijke dementietafel, op 2 oktober 2019 bij de VGN in Utrecht. Op deze bijeenkomst werd volop kennis uitgewisseld door vertegenwoordigers van alle regionale dementietafels, de Alzheimercafé's van de verstandelijk gehandicaptenzorg. Zij gaan de campagne in het hele land onder de aandacht brengen.

Campagnebanner met initiatiefnemer Dickie van der Kaa van Kansplus

(H)erken je dementie

Juist ook onder het groeiende aantal oudere mensen met verstandelijke beperkingen komt dementie voor. Bij een deel van hen, zoals mensen met het Downsyndroom, gebeurt dat al vanaf het veertigste levensjaar. Dus veel vroeger, en ook van met een sneller proces, dan bij 'gewone ouderen'. Om hierop goed te kunnen inspelen, is het nodig dat professionals en verwanten de vroege signalen van dementie herkennen. De nieuwe campagne '(H)erken jij dementie bij mensen met een verstandelijke beperking zorgt met filmpjes en communicatiemiddelen voor bewustwording.  Deze zijn te downloaden vanaf een speciale site.    

Dementietafels: delen & verbeteren

Met ondersteuning van VGN-leden en verwantenorganisaties zijn in alle provincies van Nederland Dementietafels opgezet (zie pdf), waarin professionals en verwanten in een ongedwongen sfeer ervaringen en kennis uitwisselen over de zorg en ondersteuning.  Een impressie van de succesvolle Groningse Dementietafel, die gedragen wordt door o.a. De Zijlen, 's Heerenloo, Cosis, UMCG en Rijksuniversiteit Groningen, leest u hier.  Verdere informatie over de dementietafels vindt u op de website van belangennetwerk KansPlus en van het Kennisplein Gehandicaptensector. 

Vertegenwoordigers zitten bij elkaar op de landelijke bijeenkomst van de regionale dementietafels
Marion Kersten
Wil je meer weten?
Neem contact op met Marion Kersten

Deze pagina is een onderdeel van: