Herziene informatie infectieziekten en -preventie in arbocatalogus

De Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenfonds (StAG) heeft het thema 'infectieziekten en infectiepreventie' herzien en gepubliceerd in de Arbocatalogus Gehandicaptenzorg. De informatie is getoetst door de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) en helpt mensen om het risico op besmetting en verspreiding van infectieziekten zo klein mogelijk houden.

Hygiëne voeding

Arbocatalogus: arbeidsrisico's herkennen, voorkomen en bespreekbaar maken

De Arbocatalogus Gehandicaptenzorg helpt om arbeidsrisico’s te herkennen, voorkomen, bespreekbaar te maken en aan te pakken. Je vindt er maatregelen en tips voor gezond en veilig werken. 

Thema infectieziekten en infectiepreventie: goedgekeurd door de Nederlandse Arbeidsinspectie

Een van de vijf thema's in de arbocatalogus gaat over infectieziekten. Als zorginstelling is het namelijk van belang om voor de veiligheid van cliënten te zorgen en om je medewerkers te beschermen als het gaat om infectieziekten. Dat schrijft de Arbowet voor. 

De StAG heeft het thema Infectieziekten en infectiepreventie in de Arbocatalogus Gehandicaptenzorg recent herzien. Deze informatie is positief getoetst door de NLA en daarmee bindend verklaard voor de gehandicaptenzorg.

Wat zijn infectieziekten en biologische agentia?

Infectieziekten zijn ziekten die worden veroorzaakt door blootstelling aan micro-organismen. Denk aan bacteriën, schimmels en virussen. De bekendste infectieziekten in de zorgsector zijn hepatitis A en B, MRSA, Noro-virus, HIV en de griep.

Biologische agentia is een verzamelnaam voor levende micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten die schadelijk kunnen zijn voor mensen. Als je wordt blootgesteld aan deze micro-organismen kan je een infectieziekte oplopen. Bijvoorbeeld via vloeistoffen of vaste stoffen (bloed, ontlasting, wondvocht of speeksel), via de lucht, via contact met dieren of met besmette voorwerpen (wasgoed, (medisch) afval).

Voorkom besmetting en verspreiding

Het is belangrijk om te weten welke risico´s er zijn en wat je kunt doen om deze risico´s zo klein mogelijk te houden. Daarom bestaat de website van de arbocatalogus Gehandicaptenzorg. Hier vind je alle informatie over infectieziekten voor de organisatie, het team en medewerkers. Zo lees je welke passende hygiëne- en infectiepreventiemaatregelen de organisatie kan nemen, wat je als leidinggevende kunt doen om het risico op besmetting in teams klein te houden en hoe persoonlijke hygiëne ervoor kan zorgen dat je als medewerker gezond en veilig blijft. 

Bezoek de Arbocatalogus Gehandicaptenzorg 

Het is belangrijk om de risico’s te kennen en zo veel mogelijk te beperken. Zo houd je niet alleen jezelf veilig, maar ook je cliënten, je gezin en anderen in je omgeving. Ga naar de website van de Arbocatalogus Gehandicaptenzorg en bekijk de oplossingen en tools op de verschillende niveaus: 

Op de website van de Arbocatalogus Gehandicaptenzorg vind je ook informatie over de vier andere relevante thema´s: BHV, agressief gedrag, werkdruk & werkplezier en fysieke belasting. 

 

Over de Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg

StAG is er voor werkgevers en werknemers in de gehandicaptenzorg. Het is een samenwerkingsverband van sociale partners in de gehandicaptenzorg: de FNV, CNV, Nu’91, FBZ en de VGN. Het doel van StAG is om er (mede) voor te zorgen dat de branche aantrekkelijk is en blijft om in te werken. Zoals door werknemers- en werkgeversorganisaties afgesproken in de Cao-Gehandicaptenzorg leveren de leden van de VGN (voor de duur van de cao) ook een bijdrage aan StAG. Om op de hoogte te blijven van activiteiten van StAG kan je je aanmelden voor de update!

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Jan Klaver
Telefoonnummer
06-54923083

Deze pagina is een onderdeel van