Nieuws

Herziening Hygiënecode

03 augustus 2021

Momenteel wordt er door het Voedingscentrum gewerkt aan een herziening van de hygiënecode. Leden van de VGN kunnen gebruik maken van de hygiënecode. De hygiënecode helpt bij het bereiden, bewaren, vervoeren of verstrekken van voeding volgens de wettelijke regels. Zowel voor een grote instelling als voor een kleine woonvorm. Hieronder vindt u meer informatie over de hygiënecode en waar u terecht kunt met vragen.

verzameling van groenten

Voedingscentrum 

Het Voedingscentrum beheert en onderhoudt de hygiënecodes voor de VGN en andere partijen. U kunt de hygiënecodes hier vinden. Voor vragen over de hygiënecode kunt u bij het Voedingscentrum terecht.  

De hygiënecode voor woonvormen is openbaar beschikbaar. De hygiënecode voor zorginstellingen en defensie is alleen beschikbaar voor leden van de deelnemende partijen: VGN, ActiZ, GGZ Nederland en NVZ. Mocht u lid zijn van de VGN maar geen inlogcode hebben, dan kunt u deze via de VGN opvragen.  

Het Voedingscentrum verstuurt ongeveer twee keer per jaar een nieuwsbrief Hygiënecode Zorginstellingen en Defensie.  Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. U kunt ook de laatste nieuwsbrief bekijken.  

Hygiënecode in uw organisatie 

In het kader van vermindering van de regeldruk wordt er kritisch gekeken naar de hygiënecode. Daarin worden - waar mogelijk - aanpassingen gedaan om de regel-/administratiedruk door de hygiënecode te verminderen. Maar wat blijkt ook; veel organisaties werken met regels die ze zichzelf hebben opgelegd, maar die niet verplicht zijn. Kijk daarom (nu al) in uw organisatie wat nodig en wenselijk is.  

Tip: bekijk de ‘3 praktische tips om je werk te versimpelen’ op Hygiënecode voor woonvormen van het Voedingscentrum 

Meedenken? 

Heeft u opmerkingen over de hygiënecode die van belang kunnen zijn voor de herziening of wilt u deelnemen aan de klankbordgroep van het Voedingscentrum en onze sector daarin vertegenwoordigen? Neem dan contact op met Mara Spit-Verdonschot

Deze pagina is een onderdeel van: