Nieuws

Hygiënecode wordt herzien

02 juli 2020

De hygiënecode wordt de komende tijd herzien. Heeft u opmerkingen over de hygiënecode dan kunt u die mailen aan de VGN. Leden van de VGN kunnen gebruik maken van de hygiënecode. De hygiënecode helpt bij het bereiden, bewaren, vervoeren of verstrekken van voeding volgens de wettelijke regels. Zowel voor een grote instelling als voor een kleine woonvorm. Hieronder vindt u meer informatie over de hygiënecode en waar u terecht kunt met vragen.

verzameling van groenten

Voedingscentrum

Het voedingscentrum beheert en onderhoudt de hygiënecodes voor de VGN en andere partijen. U kunt de hygiënecodes hier vinden. De hygiënecode voor woonvormen is openbaar beschikbaar. De hygiënecode voor zorginstellingen en defensie is alleen beschikbaar voor leden van de deelnemende partijen: VGN, ActiZ, GGZ Nederland en NVZ. Mocht u lid zijn van de VGN maar geen inlogcode hebben, dan kunt u deze via de VGN opvragen. Het voedingscentrum geeft een nieuwsbrief uit over de hygiënecode. U kunt zich hier inschrijven. Voor vragen over de hygiënecode kunt u ook bij het voedingscentrum terecht.

Corona en voeding

In de laatste nieuwsbrief informeerde het voedingscentrum ons onder andere over voeding en corona. Het voedingscentrum geeft aan dat er geen bewijs is dat voedsel een bron is om het coronavirus over te dragen. Coronavirussen hebben een dier of mens nodig om in leven te blijven en te groeien. Dat kan niet in voedsel. Het is wel belangrijk om hygiënisch met voedsel om te gaan en de adviezen van het RIVM op te volgen.

Veilig eten bewaren

Als producten niet goed worden bewaard, kunnen bacteriën of virussen uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden. Het voedingscentrum geeft tips over het veilig bewaren van voeding. Via de online bewaarwijzer van het voedingscentrum kun je per product vinden hoe je het kunt bewaren en hoe lang. Tip: Volg de veiligheidswaarschuwingen van de NVWA. Dat kan via social media of door je te abonneren op de veiligheidswaarschuwingen via de e-mail. Zo ben je altijd snel op de hoogte als een onveilig product op de markt is.  

Feedback?

Heeft u opmerkingen over de hygiënecode die van belang kunnen zijn voor de herziening? Dan kunt u die mailen aan Elske ten Vergert: etvergert@vgn.nl.

Deze pagina is een onderdeel van: