Nieuws

IASSIDD 2014 (1): Avontuur in Wenen

11 juli 2014

Dit weekend pakken 67 Nederlandse onderzoekers hun koffers om af te reizen naar de oudste universiteit van het Duitse taalgebied: die van Wenen. Zij gaan daar één of meerdere presentaties houden op het vierde Europese congres van de IASSIDD: de internationale organisatie van onderzoekers op het gebied van verstandelijke beperkingen (International Association for the Scientific Study of Intellectual and Developmental Disabilities).

Zo’n Europees congres wordt eens in de vier jaar gehouden, in afwisseling met het wereldcongres dat ook eens in de vier jaar plaats vindt. Wat er in Wenen precies gaat gebeuren lijkt nog een grote verrassing. Ruim drie dagen lang vinden er van negen uur ’s ochtends tot zeven uur ’s avonds vijftien parallelsessies plaats, afgewisseld door enkele plenaire sessies voor honderden mensen. 

Virusaanval

Het voorlopige programma is nog maar net beschikbaar. En pas vandaag verschenen er op de website samenvattingen van de presentaties. Ze zijn eenvoudig leesbaar, want ook mensen met beperkingen zelf nemen deel aan het congres, maar in totaal beslaan ze wel 542 pagina’s! Die website was trouwens twaalf dagen uit de lucht door een virusaanval. Leuk dus, Wenen wordt een avontuur… 

Inclusie

Maar de hoofdlijn is wel bekend. Het thema van het congres is Pathways to Inclusion. Tijdens eerdere IASSIDD-congressen bleek al hoe sterk wetenschappelijk onderzoek in het buitenland is verbonden aan het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Nu is dat verdrag, waarin inclusie en zelfbeschikking uitgangspunten zijn, ook leidend voor de opbouw van het programma als geheel. 

Grimas

Marianne Schulze, auteur van een boek over het VN-verdrag, zal dinsdagochtend de eerste woorden van het congres uitspreken: ‘The Convention on the Rights of Persons with Disabilities is in force in many countries.’ Hopelijk wordt het de laatste keer dat Nederlandse onderzoekers elkaar op een IASSIDD-congres een licht geneerde grimas moeten toezenden. 

Johan de Koning is coördinator van Markant, het tijdschrift voor de gehandicaptensector van de VGN. Tijdens het IASSIDD-congres publiceert hij dagelijks een weblog.

portretfoto van Johan de Koning
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan de Koning