Nieuws

Kandidaat Tweede-Kamerleden gaan in Assen proefstemmen in rolstoel

06 september 2012

Op maandag 10 september van 11.00 tot 13.00 uur brengen kandidaat Tweede Kamerleden een proefstem zittend in een rolstoel een proefstem uit, samen met cliënten van De Noorderbrug, bij het Activiteitencentrum aan De Delft in Assen. De actie is een initiatief van de Centrale Cliëntenraad van De Noorderbrug, die daarmee wil uitdrukken dat ook Kamerleden eerst eens met hun ‘voeten/wielen in de modder’ moeten staan, voordat ze meebeslissen over de bezuinigingen op het gehandicaptenvervoer.

Zes kandidaat-Kamerleden hebben de handschoen opgepakt en laten zich vanaf station Assen per rolstoel vervoeren naar het Activiteitencentrum Assen. Het gaat om Gea Smith (Groen Links) , Harmke Vlieg-Kempe (CU), Agnes Wolbert (PvdA), Maureen van de Pligt (SP), Magda Berndsen (D66) en Herma Boom (CDA).


Gehandicaptenvervoer

In het activiteitencentrum gaan zij met de cliënten in gesprek over hun verkiezingsprogramma’s en met name over de onderwerpen gehandicaptenvervoer (een bezuiniging van 150 miljoen in het Lenteakkoord) en de kwaliteit van de gehandicaptenzorg, actuele thema’s waarover veel cliënten van De Noorderbrug zich zorgen maken. Ook nemen ze deel aan een demonstratie rolstoelrijden. Tot slot brengen alle aanwezigen hun stem uit. 

Cliënten hard getroffen

De cliënten van De Noorderbrug worden relatief hard getroffen door de voorgenomen bezuinigingen die onherroepelijk leiden tot het sluiten van locaties en tot minder mogelijkheden om aan activiteiten deel te nemen. In juli 2012 spande de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) een Kort Geding aan tegen de Staat over de halvering van de vervoerskosten, maar verloor dit. In november wordt het Hoger Beroep behandeld, dat er vooral op gericht is aan te tonen dat er geen evenwichtige berekeningen hebben plaatsgevonden.  

Afbeelding

Eric Helmers is één van de cliënten van De Noorderbrug die zich maakt om dit onderwerp in het nieuws en de politiek onder de aandacht te brengen. Hij heeft meegewerkt aan een item in RTL-Nieuws en RTV Drenthe over de bezuinigingen op het rolstoelvervoer.

Dianne van der Veen
Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen

Deze pagina is een onderdeel van: