Nieuws

Koningin Máxima aan tafel met Best Buddies

15 juli 2013

Bewoners van de locatie Schelpenhof van Stichting Philadelphia Zorg en hun Best Buddies vertelden tijdens een tafelgesprek met Koningin Máxima over de bijzondere vriendschap tussen studenten en jongeren met een verstandelijke beperking.

Voor de Best Buddies was het bezoek van de Koningin een verrassing. Mark Stuyfzand, die op De Schelpenhof woont: “We deden een dansworkshop als voorbereiding op onze nieuwe musical. Toen kwamen er mannen in zwarte pakken en oortjes binnen en begrepen we dat er bijzonder bezoek was. We hebben een voorstelling gegeven. Een paar van ons mochten aanschuiven voor een tafelgesprek met de Koningin. Ik heb haar verteld hoe belangrijk mijn Best Buddy voor me is.”

Vriendschappelijke band
Koningin Máxima bracht een bezoek aan Leiden om kennis te maken met Best Buddies, een organisatie die in heel Nederland studenten en jongeren met een verstandelijke beperking met elkaar in contact brengt en eerder dit jaar een Oranje Fonds Kroonappel won. De Koningin, de burgemeester van Leiden en de directeur van het Oranjefonds bekeken een dansvoorstelling van zes cliënten van Philadelphia locatie Schelpenhof, die via Best Buddies een vriendschappelijke band hebben opgebouwd met een student.

Belangrijkere dingen
In het Noordhollands Dagblad vertelt Frank Pijnenburg die Best Buddy is van Mark aan Koningin Máxima hoe het programma zijn kijk op het leven heeft veranderd. "Ik ben gaan inzien dat er belangrijkere dingen zijn dan een goede baan en veel geld. Ik wil na mijn studie ook echt iets betekenen voor de maatschappij." Frank werkt ondertussen met de bewoners van de Schelpenhof aan een tweede musical.

Inspirerend voorbeeld
Best Buddies bieden een unieke en positieve ervaring voor cliënten. De mogelijkheid om verbinding te maken met mensen buiten je directe omgeving geeft mensen met een verstandelijke beperking meer zelfvertrouwen, Voor Philadelphia als organisatie is de samenwerking met Best Buddies een inspirerend voorbeeld van hoe je vrijwilligerswerk kunt opzetten en wat vrijwilligers binnen je organisatie kunnen betekenen. Best Buddies organiseert het werven en begeleiden van vrijwilligers bijzonder professioneel.

Grotere rol vrijwilligers
Philadelphia werkt momenteel met ongeveer 4.000 vrijwilligers die allemaal een eigen bijdrage leveren. Het varieert van af en toe een bezoekje als kennis tot een langdurige vriendschap van jaren. Vanwege de veranderingen in de zorg zullen vrijwilligers en mantelzorgers een steeds belangrijker rol gaan spelen in de zorg en ondersteuning van mensen met een beperking, terwijl de rol van de zorgprofessional bescheidener wordt. Samenwerken met Best Buddies laat zien tot wat voor positieve effecten dit kan leiden.